Jernej Vrtovec opozarja na zamude in podražitve pri ključnih investicijskih projektih, med drugim pri gradnji onkologije in infekcijske klinike v Mariboru ter pri prenovi dela UKC Ljubljana. Foto: NSi/X
Jernej Vrtovec opozarja na zamude in podražitve pri ključnih investicijskih projektih, med drugim pri gradnji onkologije in infekcijske klinike v Mariboru ter pri prenovi dela UKC Ljubljana. Foto: NSi/X

Poslanec NSi-ja in predsednik komisije DZ-ja za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec, ki je na novinarski konferenci predstavil vsebino zahteve za sklic nujne seje komisije, je napovedal, da bodo na seji pozvali Komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče k prednostni obravnavi oškodovanja javnih sredstev pri nekaterih ključnih naložbah v zdravstvu.
Projekti po besedah Vrtovca niso vodeni smotrno, najbolj pa zaradi tega trpijo bolniki.

Vrtovec je opozoril na prostorsko stisko onkološkega oddelka na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Navedel je, da že več kot eno leto zamujajo z nadgradnjo oddelka, ki se je tudi že zelo podražila. "Od ministrstva za zdravje pričakujemo jasno zavezo, kdaj bo investicija končana in tudi kolikšna bo končna cena," je dejal Vrtovec.

Tudi vrednost projekta infekcijske klinike v Mariboru se je močno povečala. Kot je navedel, se je povišala s 54 milijonov evrov na 97 milijonov evrov. Dejal je, da so končanje investicije najprej predvideli za leto 2026, nato za leto 2027, kar pa je po njegovi oceni povsem neizvedljivo. Javno naročilo za pridobitev izvajalca za gradnjo namreč še ni bilo objavljeno.

Opozoril je tudi na zamude pri energetski sanaciji in revitalizaciji glavne stavbe UKC Ljubljana. Navedel je tudi, da dela potekajo le na manjšem delu objekta, bolniki so razseljeni po celem središču mesta, število bolniških postelj pa se je zmanjšalo.

Vrtovec je navedel, da so v okviru projekta sklenili anekse, na primer za dodatna dela v višini fiksnih stroškov 4,5 milijona evrov. Poleg tega so sklenili aneks za obnovo več dvigal, statično ojačitev in nadgradnjo jaška.

Nujna seja komisije za nadzor javnih financ o sumu oškodovanju sredstev v javnem zdravstvu bo 7. novembra.