Janez Cigler Kralj. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Janez Cigler Kralj. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Pristojni nimajo več pod nadzorom tega nasilja," je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj. Politika po njegovih besedah sicer obljublja ukrepe, a nič več od tega.

Spomnil je na nekatere incidente v Brežicah, Celju, Zrečah, Trbovljah in Mariboru. "Skupni imenovalec teh incidentov je, da nasilnim učencem nihče v državi nič ne more in da jih nihče ne odvrača od nesprejemljivega ravnanja," je povzel. Stroka po njegovih besedah ve, kaj je treba narediti, tako da politiki niti ni treba podrobneje raziskovati področja. Predvsem se je treba odzvati z učinkovitimi ukrepi, je prepričan.

Cigler Kralj o spremembah zakonodaje, ki naslavljajo romske skupnosti

Po besedah Ciglerja Kralja hočejo v NSi-ju preprečevati nasilje, ki ga povzročajo posamezne skupine Romov. Kot je dejal, obžaluje, da je Sloveniji spodletela integracija Romov na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini. V poslanski skupini so zato nadgradili sveženj zakonov, ki jih je v DZ vložila že skupina županov občin jugovzhodne Slovenije in Posavja, a jih je DZ zavrnil.

Tako dodatno predlagajo spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, o socialnovarstvenih prejemkih, o urejanju trga dela in o voznikih. V skladu z njimi bi bila otroški dodatek in socialna pomoč v primeru, ko otrok ne obiskuje šole, začasno dodeljena v materialni obliki, ne pa v denarju. Če otrok po osnovni šoli ne nadaljuje izobraževanja v srednji šoli, pa bi se otroški dodatek zmanjšal za dobro tretjino.

Socialna pomoč bi bila začasno v materialni obliki tudi takrat, ko niso plačani računi za javne gospodarske službe. Če brezposelna oseba ni aktivna pri iskanju zaposlitve, bi bil njen izbris iz evidence brezposelnih hitrejši. Zavod za zaposlovanje pa bi lahko brezposelnega napotil k delodajalcu, ki nudi delovno mesto, na katerem se zahteva do dve stopnji nižja izobrazba od izobrazbe iskalca zaposlitve.

Hkrati bi za opravljanje vozniškega izpita kot pogoj postavili obiskovanje osnovne šole devet let oziroma končani sedmi razred osnovne šole.

NSi za zakon o preprečevanju nasilja v šolah