Do aktualne vlade so v NSi-ju kritični, saj da se ne zaveda razsežnosti krize, ki nam grozi jeseni. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Do aktualne vlade so v NSi-ju kritični, saj da se ne zaveda razsežnosti krize, ki nam grozi jeseni. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Do aktualne vlade so v NSi-ju kritični, saj da se ne zaveda razsežnosti krize, ki nam grozi jeseni. Po mnenju NSi-ja se trenutno zdi, da se aktualna vlada le parcialno odziva na posamezne težave, povezane z razsežnostmi draginje, ki nam grozi v prihodnjih mesecih. "In to nas skrbi," je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj.

"Ljudje bodo, če kriza udari tako, kot se napoveduje, živeli zelo težko, gospodarstvo in trg dela bosta lahko zelo prizadeta. Ko pride do tega, so odzivi vedno prepozni in zaradi tega manj učinkoviti, okrevanje je veliko daljše in težje, kriza pa težja za vse državljanke in državljane," je poudaril.

V NSi-ju vlado pozivajo, naj čim prej pripravi ukrepe za pomoč ranljivim skupinam prebivalcem, ki pa naj bodo naravnani tudi na srednji razred. Že zdaj namreč številne nevladne organizacije opozarjajo, da vsesplošna draginja vse pogosteje prizadeva tudi tiste, ki delajo, pa s svojimi prihodki ne zmorejo poravnati mesečnih življenjskih stroškov, je med drugim opozoril Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo
Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

Grozeča inflacija

Po njegovem mnenju se je draginje treba lotiti s sistemskimi in celovitimi rešitvami. Prvi izziv je boj z grozečo inflacijo, ki je trenutno visoko nad povprečjem EU-ja, cilj, ki bi mu morali slediti, pa je, da bi ostala na ravni povprečja EU-ja.

V NSi-ju menijo, da bi ta cilj lahko dosegli z znižanjem davka na dodano vrednost (DDV), kar je po njihovem mnenju "preprosta in učinkovita rešitev tudi za državljane". Z znižanjem DDV-ja bi se vlada odpovedala večjemu prilivu od omenjenega davka v proračun in "ga investirala v to, da vsi skupaj živimo bolj vzdržno in smo tudi bolje pripravljeni na morebitno jesensko krizo". Ta rešitev bi omogočala tudi lažje upravljanje inflacije, je nanizal Cigler Kralj.

Podpora pomoči kmetom

V stranki podpirajo predlog vlade, da se slovenskemu kmetijstvu zaradi dviga cen osnovnih surovin, goriv in energentov nameni pomoč v znesku dobrih 22 milijonov evrov in predlog za odkup slovenske pšenice za potrebe domačih rezerv, so pa kritični do tega, da se je vlada omenjenih ukrepov lotila brez resnega premisleka in dogovorov s ključnimi deležniki v kmetijstvu. Njihovi odzivi namreč kažejo, da nimajo ključnih informacij o tem, kakšne bodo odkupna ocena in odkupne količine in na kakšen način se bo pšenica odkupovala.

Vlado zato pozivajo, da se čim prej sestane s proizvajalci hrane, kmetijskimi podjetji, kmeti in strokovnjaki s področja kmetijstva ter določi parametre odkupa pšenice. Pomembno je tudi, kje se bo pšenica skladiščila, je med drugim poudaril vodja poslancev NSi-ja.