Nussdorferjeva je poslance opozorila na večanje socialnih stisk. Foto: MMC RTV SLO
Nussdorferjeva je poslance opozorila na večanje socialnih stisk. Foto: MMC RTV SLO

Urad varuha človekovih pravic je minulo leto obravnaval kar 3.722 zadev, kar predstavlja 21-odstotno povečanje, je ob predstavitvi poročila DZ-ju dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Poročilo za leto 2012 sicer obravnava še delo prejšnje varuhinje Zdenke Čebašek Travnik.
Povečuje se število pobud predvsem zaradi krizne situacije - že do septembra je doseglo celotno lansko raven. Prva tri mesta med obravnavanimi pobudami pa zasedajo področje socialne varnosti, sledijo sodni in policijski postopki in nato pobude s področja ustavnih pravic.

Nussdorferjeva je ob tem opozorila, da je pravna država pri nas na veliki preizkušnji. Mnogim so kršene pravice do učinkovitih pravnih sredstev, kljub zaznavnemu napredku pa sodišča ne presojajo vedno v razumnem roku. Upravni, zlasti pritožbeni postopki so dolgotrajni. Po drugi strani je socialno državo po besedah varuhinje načela erozija, socialna varnost se zmanjšuje. Obstoječi nadzorni mehanizmi niso dovolj učinkoviti ali sploh ne delujejo, je dodala.

Velik nabor težav
Na področju ustavnih pravic so se po besedah Nussdorferjeve ukvarjali predvsem s sovražnim govorom. Sicer pa se tudi v tokratnem poročilu ponavljajo nekatera opozorila iz preteklih let: pravice romske skupnosti, sodni zaostanki, prostorska stiska v zaporih, še vedno odprti postopki denacionalizacije in položaj najemnikov v denacionaliziranih stanovanjih.

Trend naraščanja pobud varuhu so kot skrb vzbujajoč ocenili tudi v poslanskih skupinah, poročilu in priporočilom varuhinje pa so ob današnjem glasovanju napovedali podporo. Poslanci so se v razpravah večkrat ustavili prav pri opozorilu varuhinje o povečevanju socialnih stisk in kršitvah pravic ljudi na tem področju.