Miro Haček. Foto: BoBo
Miro Haček. Foto: BoBo

Zgodba ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh pravzaprav ponazarja delovanje slovenske politike in tudi družbe. Nekateri svoje negospodarne in sporne odločitve preživijo, drugi ne, dejstvo pa je, da zaradi vsega skupaj padata podpora in ugled vlade. Pred vrati je tudi kar nekaj kadrovskih odločitev in nova afera.

Sorodna novica Emilija Stojmenova Duh ni več ministrica, z njenim odstopom se je seznanil tudi DZ

Kaj je za dimno zaveso in modrimi lučmi?

Včeraj je Emilija Stojmenova Duh govorila o načrtovani medijski diskreditaciji. Dejstvo je, da je zgodba o njeni službeni poti vzbrstela čez noč, in to tudi v medijih, ki njenega dosedanjega slabega dela niso tako zagnano ocenjevali. Kaj je torej za dimno zaveso tega stampeda? 17-milijardni proračun, tako imenovana afera Litijska 2, torej preplačani študentski dom na Primorskem? Strah pred še večjim padcem podpore? "Vse našteto in najbrž še kaj drugega, o čemer danes še nič ne vemo in za kar si politični akterji zelo prizadevajo, da tudi nikoli ne bi izvedeli," razmišlja Miro Haček.

"Slovenska politična kultura ima to nesrečno navado, da politiki odidejo zaradi relativno majhnih in včasih tudi bizarnih stvari. Ministrico je na koncu odpeljala afera modre luči, čeprav bi – kot so dejali tudi koalicijski partnerji – ta razmislek moral biti opravljen že precej prej, denimo ob nesmotrno porabljenih milijonih davkoplačevalskega denarja." Haček poudarja, da je bilo odločilno tudi razpoloženje v največji poslanski skupini Svobode, ki ni bila več tako odločna v podpori ministrici.

S tem so se izognili neprijetnemu mrcvarjenju na današnji seji državnega zbora, kjer bi se lahko zgodilo, da bi ministrica glasovanje o interpelaciji prestala s pičlo podporo in precej vzdržanimi poslanci koalicije, saj sta stranki Levica in SD napovedali, da se bosta glasovanja vzdržali.

Sorodna novica Politični vrvež z modrimi lučkami

Šibka ministrica

Za to, da je ministrica odstopila, je bil verjetno odločilen jasen namig predsednika vlade. Zakaj je Robert Golob čakal toliko časa, zakaj si je privoščil še nekaj dodatnih udarcev in s tem povzročil še nekaj padca podpore? Del odgovora je gotovo v tem, kako je Emilija Stojmenova Duh sploh postala ministrica za digitalno preobrazbo, spomni Haček: "Pred tem je izdala lastno stranko, ki je takrat postajala koalicijska partnerica, iz SD-ja je prestopila v Svobodo in tako dobila ministrsko mesto iz njihove kvote. Del te odgovornosti in del političnega kapitala je nedvomno na predsedniku vlade, ki je nekomu takšnemu ponudil ministrsko mesto. Potem pa je precej težko priznati lastno zmoto," še pravi sogovornik in dodaja mnenje, da je bila Emilija Stojmenova Duh od samega začetka eden izmed najšibkejših členov vlade Roberta Goloba – in to na resorju, ki zagotovo ne spada med najtežje.

V ozadju so še politična preigravanja in tudi zamere. "Že nekaj časa spremljamo pingpong med največjima strankama koalicije (Svoboda in SD). To prerivanje smo spremljali tudi ob aferi Litijska. Zato dvomim, da bi te zgodbe prišle v vse medije, če v ozadju ne bi bilo resnih političnih akterjev," opozarja Miro Haček in dodaja, da opozicija takšne moči vendarle nima.

Sorodna novica Tarča: Jesenski kadrovski in vsebinski izzivi politike

Priprave na naslednje volitve

Politika vse bolj razmišlja o naslednjih volitvah, ki bodo najpozneje čez dve leti. Zato je treba tudi strniti vrste. Zaradi tega je koristno, "da odstraniš zgodbe, ki najbolj 'visijo', ki ti povzročajo največ škode v javnem mnenju in ti jemljejo še tiste zadnje odstotke podpore, ki jih še imaš. Ta zgodba je že lep čas visela nad koalicijo kot Damoklejev meč in zato jo je bilo treba odstraniti. Pri tem pa so pomagali koalicijski partnerji".

To Gibanje Svoboda in predsednika vlade postavlja pred nove kadrovske izzive, saj so šele pred kratkim v Borutu Sajovicu našli novega obrambnega ministra. "Pri takšni stranki, kjer so ljudi nabrali po nekem naključnem vzorcu po Sloveniji, je težko pričakovati kaj drugega. Imenuješ ministre, o katerih ničesar ne veš, ki so lahko prišli iz konkurenčne stranke ali pa si jih naključno srečal zjutraj pri zdravniku," poudarja Haček, ki pa je vseeno prijetno presenečen nad imenovanjem Vinka Logaja za novega šolskega ministra, saj ga ocenjuje za strokovnjaka na svojem področju.

Ob koncu pogovora je Haček ocenil še dogajanje na desnem političnem polu, kjer prav tako pričakuje nove obraze ali novo ponudbo. "Tu mislim predvsem na Petra Gregorčiča in Marka Lotriča. Gotovo bo tudi Anže Logar zelo kmalu potegnil nekaj resnih političnih potez, če seveda s to svojo zgodbo misli resno. Lahko se pojavi tudi še kakšen nov igralec. Zato mislim, da bo ponudba desno od sredine tokrat veliko bolj pestra. Volivcem se ne bo treba odločati zgolj med klasičnima izbirama SDS in Novo Slovenijo," meni Haček in obenem opozarja, da je to lahko tudi tvegano, saj smo Slovenci v politiki zelo polarizirani, zaradi česar ponudba v sredini večinoma ni prinašala veliko političnih točk.

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Miro Haček: Vlada mora pred volitvami posekati ministre, ki delajo najslabše