Otroke bodo v Sloveniji zdravili in jim nudili tudi psihosocialno rehabilitacijo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Otroke bodo v Sloveniji zdravili in jim nudili tudi psihosocialno rehabilitacijo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V Sloveniji bodo mesec in pol, v tem času bodo dobili primerno zdravstveno oskrbo, zlasti rehabilitacijo. Pobudniki akcije in država, ki je za celoten projekt pomoči otrokom iz Gaze namenila 700.000 evrov, pa bi radi otrokom, ki so preživeli marsikaj hudega, ponudili vsaj žarek upanja.

V Gazi je bilo doslej ubitih več kot 42.000 ljudi, ogromno je ranjenih. Teh deset otrok bodo v Sloveniji oskrbeli, potem se bodo vrnili v Egipt, kjer jih bodo nastanili. Gosta oddaje Ob osmih sta bila predsednica uprave Fundacije Danila Türka Mojca Seliškar Toš in Admir Sijamhodžić iz zdravstvenega centra AS Medic, ki je odpravo spremljal kot reševalec. Kaj sta pri teh mladostnikih in njihovih spremljevalcih opazila najprej, katero čustvo je bilo najmočnejše?

"Težko je govoriti o tem, kaj prevladuje, saj je vsak otrok nekoliko drugačen, lahko pa bi rekli, da so njihovi spremljevalci še bolj travmatizirani. V skupini je tudi štiriletni fantek, ki je izgubil roko, našli pa so ga pod ruševinami v objemu mrtvega očeta. Fantič ima kljub vsemu neverjetno energijo, nenehno teka, da ga morajo loviti, tudi na letališče, kjer je bilo precej hladno, je prišel v kratkih rokavih. Seveda je zelo hudo, to se pokaže vsake toliko časa, ampak ti otroci kažejo prav neverjetno voljo po ozdravitvi in vrnitvi v Gazo," je dejala Mojca Seliškar Toš.

"Projekt je bil nekaj posebnega," pa je dodal Admir Sijamhodžić. "Ne gre zgolj za reševanje, ampak tudi za prižig upanja v svetlo prihodnost in boljše življenje. Ti otroci so preživeli nepredstavljive reči. Prvi cilj, ki ga imamo, je kakovostna oskrba in pa priložnost za življenje brez bolečin."

In kaj se je najbolj dotaknilo njega? Pretresljivih zgodb je veliko. Eden od fantov, ki je zdaj prispel v Ljubljano, je šel s prijatelji po obrok hrane, ko je skupino zadela raketa. Enega od prijateljev je ubilo, drugemu je drobec poškodoval hrbtenico in je zdaj paraplegik. Kljub temu upanje in pozitivno razmišljanje nista izginili. Mojca Toš Seliškar je ob tem povedala še, da je bil fant s poškodovano hrbtenico z odprtimi ranami še kar nekaj časa v šotoru. V rane so se mu naselili zajedavci. Če bi ga pravočasno prepeljali v Egipt, bi morda še kdaj hodil, tako pa ne bo nikoli več.

Negotovost do zadnjega dne

Ne glede na vse napore še dan prej niso bili prepričani, da bo celotna skupina prišla v Slovenijo. Za pet otrok in njihove spremljevalce so namreč palestinske oblasti potovalne dokumente izdale zelo hitro, za pet pa so jih dobili šele dan pred odhodom. Mojca Toš Seliškar je tu spomnila na izjemen trud slovenskega veleposlaništva v Kairu in tudi slovenske diplomacije, da je na koncu vendarle uspelo, da skupine niso delili. Kako so pravzaprav izbrali skupino, ki je prišla v Slovenijo?

"V Kairu imamo sodelavce, ki so se primerov lotevali posamično. Imeli smo več kot 500 zdravstvenih kartonov, naši sodelavci pa so zbirali poročila in nam pošiljali fotografije poškodb. Mi smo jih posredovali v rehabilitacijski inštitut Soča, kjer so zdravniki specialisti določili, katerih je tistih prvih deset, primernih za rehabilitacijo. Otrokom iz Gaze smo pomagali že prej, ampak zdaj je bilo veliko teže priti do njih, nekateri so bili tudi že v egiptovskih bolnišnicah, ker je to pomenilo še dodaten napor," je dejala Mojca Toš Seliškar.

Kaj je mogoče narediti v 40 dneh bivanja teh otrok in njihovih spremljevalcev v Sloveniji?
Ob primerni oskrbi in rehabilitaciji, pravi Admir Sijamhodžić, gre predvsem za upanje za boljši jutri, saj so ti otroci zelo močni, pravilen pristop pa jim bo vsekakor omogočil, da se domov vrnejo tudi psihično stabilnejši. Za lažje okrevanje bodo z njimi popoldne in ob koncih tedna delali tudi prostovoljci islamske skupnosti. Kot rečeno, je država za ta projekt namenila 700.000 evrov. 450.000 evrov bo namenjenih rehabilitaciji, 250.000 pa bo Slovenska karitas kot partnerica zunanjega ministrstva razdelila med skoraj tisoč družin neposredno v Gazi, da bi jim vsaj malo olajšali življenje. Denar bo namenjen zlasti materam, ki so ostale same z otroki. Denar v Gazi še kako potrebujejo. Kilogram paradižnika namreč zdaj tam stane kar 70 evrov.

Več v oddaji Ob osmih.

Seliškar Toš in Sijamhodžić: Volja po preživetju in vrnitvi v Gazo je neverjetna