Pripadniki Slovenske vojske so se ob dnevu SV-ja zbrali na osrednji slovesnosti v Mariboru. Foto: BoBo
Pripadniki Slovenske vojske so se ob dnevu SV-ja zbrali na osrednji slovesnosti v Mariboru. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske (SV), ki je potekala pred vojašnico generala Maistra v Mariboru, pripadniki SV-ja pa so bili po preoblikovanju prvič postrojeni po novi strukturi.

Dan slovenske vojske je praznik slovenske države, je poudaril Pahor. "Dejstvo, da se naša država težko pobira iz krize, prav nič ne zmanjšuje slavnosti in slovesnosti ob vašem dnevu, prav nasprotno," je 5.000 prisotnim na slovesnosti dejal predsednik države.

Nacionalna varnost še vedno zagotovljena
Poudaril je, da gre SV-ju zasluga, da kljub omejenim finančnim in drugim okoliščinam te ne vplivajo na zagotavljanje nacionalne varnosti, vključevanje v misije po svetu ter na pomoč prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč.

Pahor je glede trenutnih kriznih razmer prepričan v končni uspeh, poudaril pa je, da je odločitev o tem, ali se bomo vdali ali pogumno uprli, "še vedno naša". "Če bi našo stvarno suverenost suspendirali zaradi naše neodločnosti ali politične razklanosti, daljše obdobje v prihodnje nobenega državnega praznika ne bi več mogli praznovati z enako pokončno moralno držo in ponosom," meni Pahor, ki je dodal, da je to odgovornost vseh, ki sprejemajo pomembne politične odločitve.

Preoblikovanje SV-ja prilagojeno zaradi finančne krize
Delovanja v času omejenih finančnih sredstev se je v svojem nagovoru dotaknil tudi minister za obrambo Roman Jakič, ki je poudaril, da je danes SV pred novimi izzivi, saj je sredi vzpostavljanja ključnih operativnih zmogljivosti, ki so usklajene z zavezništvom in ki jih potrebujemo v Natu, EU in doma.

Preoblikovanje SV-ja je po njegovih besedah zaradi finančne krize prilagojeno, napori pa so usmerjeni k še večji učinkovitosti in določanju prednostnih nalog glede na spremenjene varnostne razmere v okolju.

Danes je bila na slovesnosti v Mariboru Slovenska vojska prvič postrojena po novi strukturi, zdaj pa po besedah načelnika Generalštaba SV-ja Dobrana Božiča začenjajo dodajati vsebino. Dejal je, da v vsaki krizi in vojni na koncu zmaga dobro nad zlim. Večja kot je kriza, bolj je pomembno ohranjati visoka etična načela, kolektivni duh in skrb drug za drugega, to pa po njegovih besedah še posebej velja za vojaški poklic.

"Ocenjujem, načelnik generalštaba mi pa zagotavlja, da so te formacije postavljene zdaj tako, da izpolnjujejo vse zaveze, ki jih imamo do zaveznikov. Seveda tudi vse zaveze, ki smo jih s strateškimi dokumenti dali parlamentu," je dejal Jakič in dodal, da se SV tako na neki način racionalizira in prilagaja finančnim problemom.

Tudi prelet vojaških letal
Slovesnosti v Mariboru, ki jo je neposredno prenašala Televizija Slovenija in na kateri so se spomnili 22-letne zgodovine slovenske vojske, so se udeležili predstavniki državnega in lokalnega političnega vrha, predstavniki policije, veteranskih organizacij in organizacij posebnega pomena za obrambni resor, upokojeni generali in brigadirji, veleposlaniki in atašeji, verski dostojanstveniki in drugi.

Glasbeni program so pripravili pripadniki slovenske vojske in zaposleni na obrambnem ministrstvu, prizorišče proslave so preletela vojaška letala, obrambni minister in načelnik Generalštaba SV-ja pa sta podelila tudi odlikovanja SV-ja.