Sodelovalo bo evropskih 10 držav in ZDA. Foto: BoBo
Sodelovalo bo evropskih 10 držav in ZDA. Foto: BoBo

Na vaji, ki bo potekala do 22. septembra, sodeluje približno 1.900 udeležencev iz desetih evropskih držav in ZDA.

Osrednji slavnostni govornik, načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman, je na otvoritveni slovesnosti s postrojem predstavnikov vseh držav udeleženk vojaške vaje dejal, da je vaja tudi priložnost za nadaljevanje vojaškega povezovanje v regiji in za krepitev povezljivosti med zaveznicami ter partnerskimi državami.

Pravična delitev bremen je namreč eno od temeljnih načel Nata, SV pa se lahko le tako pripravi in prilagaja trenutnim in bodočim varnostnim izzivom ter zagotavlja varnost. Ob omejenih virih in aktualnih grožnjah je s povezovanjem in sodelovanjem udejanjenje omenjenega načela še toliko bolj pomembno, je opozoril.

S sodelovanjem na skupnih usposabljanjih in vajah bodo članice zavezništva sposobne odgovoriti takrat, ko se bo to od njih pričakovalo. Vaja pa je tudi priložnost, da SV kot gostiteljica mednarodnih vojaških vaj izkaže svoj prispevek v zavezništvu.

SV si bodo tudi kot sogostiteljica vaje v prihodnjih letih prizadevala, da bi si te udeležili pripadniki še večjega števila držav, je še dejal Osterman.

770 pripadnikov SV-ja
Mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016 (Immediate Response 2016), na kateri bodo sodelovali vojaki iz Albanije, BiH-a, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Kosova, Velike Britanije, ZDA, Slovenije in Slovaške kot opazovalke, bo v Sloveniji potekala na v Cerkljah ob Krki, Postojni in Novem mestu, na Hrvaškem pa na območju Zagreba in Slunja. Na vaji bo ob tujih vojakih sodelovalo 770 pripadnikov SV-ja in tudi posebna policijska enota, ki bo pomagala pri vaji odstranjevanja teroristične grožnje.

Vaja bo obsegala izvedbo bataljonske računalniško podprte štabne vaje, taktične vaje enot na ravni čet, vaje humanitarne pomoči in usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja.

Med ponedeljkom in petkom bodo ameriška letala F-16 na Počku odmetavala vadbene bombe, ki jih ne raznese, hkrati pa bodo v tamkajšnje usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja vključene posadke minometov in havbic. V Novem mestu in njegovi okolici oz. na območju Mršeče vasi ter Zaloga pri Škocjanu bodo za vajo uporabili tudi nekaj zasebnih zemljišč.

Po podatkih SV-ja bo slovenski del vaje, ki bo potekala pod vodstvom poveljstva vojaških sil ZDA v Evropi, stal približno 400.000 evrov. Slovenski delež bo približno 240.000 evrov, stroške tujih oboroženih sil pa bodo pokrile njihove države.