Spremembe naj bi policiji prinesle več pristojnosti, trdijo na ministrstvu. Foto: BoBo
Spremembe naj bi policiji prinesle več pristojnosti, trdijo na ministrstvu. Foto: BoBo

Namen novega zakona o nalogah in pooblastilih policije je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Roberta Marolta priprava zakona, ki bo na enem mestu sistematično in celovito določil ter uredil policijske naloge, splošna policijska pooblastila in prisilna sredstva, uredil pa bo tudi kakovosten in učinkovit postopek reševanja pritožb zoper policijo.

Novost predloga zakona so policijska pooblastila za zagotavljanje varnosti in reda na športnih prireditvah, prepoved udeležbe na športnih prireditvah in prekinitev potovanja. Nekateri nedoločeni pravni pojmi so bili na novo opredeljeni, nova sta tudi opredelitev policijskega postopka in taktičnega preudarka ter policijsko pooblastilo za cestno zaporo z blokadno točko. Na novo je opredeljeno kriminalistično pridobivanje in vrednotenje informacij, je navedel Marolt.

Bo NPU ob svojo samostojnost?
Zakon o organiziranosti in delu v policiji po navedbah Marolta prinaša jasnejšo opredelitev razmerja med ministrstvom in policijo, podrobneje opredeljuje usmerjanje in nadzor ministrstva nad policijo ter krepi avtonomnost policijskih uprav.

Uvaja tudi nov sistem imenovanja generalnega direktorja policije, ki se izenačuje s sistemom imenovanja drugih generalnih direktorjev v javni upravi, in postopen prehod na višjo stopnjo izobrazbe za večino delovnih mest v policiji. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa predlog umešča pod okrilje uprave kriminalistične policije.

Ravno zaradi tega so v današnji razpravi poslanci opozicije opozarjali, da bo NPU s tem izgubil svojo samostojnost in postal le še eden izmed sektorjev kriminalistične policije.