Rok za prijavo je 30. avgust. V prvem pozivu je v svoj tim dodatne 0,5 diplomirane medicinske sestre sicer vključilo 26 izvajalcev, dodatna finančna sredstva pa bo prejelo do sto ambulant, so sporočili z ministrstva.

Ker ob prvem pozivu niso razdelili vseh finančnih sredstev, so na ministrstvu na podlagi uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letos pripravili ponovni poziv za vse izvajalce v mreži javne zdravstvene službe.

V pozivu bo lahko še 74 ambulant prejelo dodatna finančna sredstva, pri čemer pa se bodo morale odločiti za dodatno opredeljevanje pacientov in nov standard dela. Z vzpostavitvijo novega standarda, pri katerem bo namesto 0,5 v timu ena diplomirana medicinska sestra, želijo na ministrstvu povečati dostopnost do osebnega zdravnika ter zagotoviti višjo kakovost zdravniške obravnave in boljše timsko delo, so zapisali.

Na javni poziv se lahko prijavijo izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo na tim, ki se prijavlja, opredeljenih vsaj 1895 glavarinskih količnikov. Prav tako morajo imeti v istem timu že zaposleno diplomirano medicinsko sestro oziroma diplomiranega zdravstvenika in soglašati s sprejemom dodatnih 300 glavarinskih količnikov.

Rok za predložitev prijav je 30. avgust opoldne.

Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto je vlada sprejela sredi februarja. Na podlagi omenjenega poziva naj bi bila v 100 ambulant družinske medicine po novem diplomirana medicinska sestra (poleg zdravnika in srednje medicinske sestre) vključena za polni delovni čas.

Trenutno namreč diplomirana medicinska sestra v posamezni družinski ambulanti deluje samostojno v referenčni ambulanti. V izbranih ambulantah pa bi bile diplomirane medicinske sestre vključene v tim, s čimer želi ministrstvo spodbujati bolj celostno in kakovostno oskrbo.