Nov zakon bo prinesel precejšnje spremembe v predkazenski postopek. Foto: MMC RTV SLO
Nov zakon bo prinesel precejšnje spremembe v predkazenski postopek. Foto: MMC RTV SLO

Zakonske novosti bodo prinesle precejšnje spremembe, njihov glavni cilj pa je skrajšati postopke na sodiščih, je na novinarski konferenci povedal pravosodni minister Aleš Zalar. Poleg omenjene novosti, zakonski predlog uvaja tudi možnost, da se obe strani pogajata še o drugih področjih, kot na primer, kako bo obtoženec prestajal kazen. Sodeč po Zalarjevih besedah, bi te novosti omogočile, da se postopek konča še pred glavno obravnavo.
V zvezi s tem pa zakonska novela predvideva še eno večjo novost, in sicer tako imenovani predobravnavni narok, ki bo obvezen. Na njem bodo morali tožilci in obramba razrešiti vsa odprta vprašanja, ki zadevajo (ne)dopustnost dokazov, (ne)spornost dejstev, zahtevo po zamenjavi tožilcev ... še pred glavno obravnavo.
Začela bo veljati tudi dokazna prekluzija, kar pomeni, da niti tožilstvo niti obramba po predobravnavnem naroku ne bosta mogla več predlagati dodatnih dokazov, razen v izjemnih primerih. Če bo sprejet, bo novi zakon predvidoma začel veljati jeseni prihodnje leto. Nove rešitve podpirajo tudi tožilci in sodniki, je povedal Zalar.
Dotaknil se je tudi razpisa z novega vodjo državnih tožilcev. Na tem mestu, tako Zalar, bi najraje videl človeka, ki izpolnjuje zakonske pogoje in dodal, da si ne želi, da se na to mesto ne bi prijavil noben kandidat.