Jelušićeva s prvo brigado Slovenske vojske. Foto: BoBo
Jelušićeva s prvo brigado Slovenske vojske. Foto: BoBo

Ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, je vojakom, ki služijo na Kosovu, ob današnjem prazniku tudi čestitala.

Jelušičeva, ki je bila častna gostja proslave v oporišču Villaggio Italia pri Peći na Kosovu, je namreč spomnila na 23. kontingent, ki je svoje naloge opravljal poleti, v času nemirov na severu Kosova. Po njenih besedah je ta kontingent dokaz, da zunanje politike Slovenije na gradi le ministrstvo za zunanje zadeve.

Zato je Jelušičeva na slovesnosti, ki so se je udeležili tudi župani nekaterih kosovskih občin in verski dostojanstveniki, poudarila, da slovenski kontingent ni le Kforjeva sila, temveč tudi sila Republike Slovenije.

Sama želi, da bi težave tudi na Kosovu bolj reševali politiki kot vojaki, saj je pot k suverenosti bolje tlakovati s političnimi potezami kot pa vojaškimi. A kot je dejala, Slovenija že 12. leto sodeluje v mednarodni misiji na Kosovu, kar je dolga doba. Kljub temu pa so še vedno znova in znova presenečeni nad razmerami na terenu.

Opozarja na previdnost pri operacijah
Julija in avgusta letos pa so bile te razmere zapletene, je dejala, zato je treba biti na mednarodnih operacijah vedno pripravljen in previden. Po njenih besedah se doma precej poenostavljeno gleda na delovanje vojakov na misijah, zato se tudi pojavlja vprašanje, zakaj je sodelovanje na misijah sploh potrebno.

Jelušičeva je vojakom tudi čestitala ob današnjem prazniku in dejala, da prav oni, ki si prizadevajo za mir in varnost, najintenzivneje delajo na dan, ko častimo svojo zgodovino. Po njenih besedah je namreč država suverena šele takrat, ko ima oborožene sile.

Tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner je vojakom čestital ob prazniku in izrazil ponos za njihov prispevek k varnosti vseh prebivalcev Kosova.