Ji bo DL dahnil da? Foto: BoBo
Ji bo DL dahnil da? Foto: BoBo
Teš
Energetika - vsi si je želijo. Foto: BoBo
DeSUS bo zelo verjetno brez večjih težav podprl vstop v vlado. Foto: BoBo
Kaj bo s slabo banko

Predsedniki oziroma vodje strank morebitne nove koalicije so glavne programske usmeritve za zaprtimi vrati že uskladili. Znano je le, da dogovor o sodelovanju, kot so ga poimenovali, obsega 12 prioritet. Med njimi sta, kot je dejala, tudi upravljanje državnega premoženja in sanacija bank. Dogovorili so se, da o vsebini dokumenta javno ne bodo govorili, dokler ne bo pogajanj konec.

Med dogovorjenimi prioritetami naj bi bile tudi že znane zaveze o zagonu gospodarstva in infrastrukturnih projektov, konsolidaciji javnih financ, boju proti korupciji, debirokratizaciji ter prizadevanju za krajša sojenja.
Zavezali naj bi se še k umiritvi političnih strasti in k spremembam referendumske ureditve, obljubljajo pa tudi zniževanje primanjkljaja, pri čemer bi bila zadnja ukrepa dvig DDV-ja in znižanje plač v javnem sektorju za pet odstotkov. Stranke pa naj bi potrdile tudi ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške k EU-ju.

V četrtek in petek so se predstavniki morebitnih partneric usklajevali po posameznih področjih, a so bili glede vsebine in rezultatov usklajevanj skrivnostni.
Komu energetske milijarde?
O sodelovanju v novi vladi je prvi odločal SD, ki se je soglasno odločil za vstop v morebitno novo koalicijo. V torek se bodo na to temo sešli še organi DeSUS-a, a tudi pri njihovi odločitvi ni pričakovati nobenih presenečenj.
Večje vprašanje je DL, saj je predsednik stranke Gregor Virant dejal, da bo dokončna odločitev v rokah članov sveta, zato do srede, ko bo zasedal svet DL-ja, ne bo "ničesar podpisoval". Prav tako naj bi se znotraj stranke oblikovali dve struji – ena okoli Viranta in druga okoli podpredsednika Janeza Šušteršiča. Slednji zagovarja nadaljevanje projektov slabe banke in državnega holdinga. Projekta sicer zagovarja tudi Virant, a dopušča možnost kompromisov.
Stranke naj bi sicer že bile dogovorjene o razdelitvi ministrskih resorjev. Pet naj bi jih pripadlo PS-ju, po tri naj bi dobila SD in DL, dva pa DeSUS. A neuradno naj bi se zapletlo pri resornem umeščanju področja energetike. Vsak, DL in PS, si namreč želi imeti nadzor nad štiri milijarde evrov vredno slovensko energetsko panogo.

Brez DL-ja bi bila nova vlada v težavah
Prihodnji teden stranke čaka še uskladitev kandidatov za ministre, saj mora Bratuškova kandidatno listo državnemu zboru predložiti najpozneje do četrtka. V javnosti je sicer o ministrskih kandidatih zaokrožilo že več imen, a kaj podrobnejšega ni znanega. Največ težav naj bi sicer nova koalicija imela z iskanjem finančnega ministra.
Pojavlja se tudi vprašanje, ali bi bila mogoča koalicija brez DL-ja. V petek popoldne so se namreč brez Viranta sešli Bratuškova, Karl Erjavec in predsednik SD-ja Igor Lukšič, vendar po srečanju izjav medijem niso dajali.
Teoretično bi novo vlado lahko sestavljali zgolj PS, SD in DeSUS, vendar bi bilo v tem primeru pod vprašajem nadaljnje delovanje koalicije, denimo pri sprejemanju zakonov v DZ-ju. To pa bi lahko približalo predčasne volitve, ki bi se lahko zgodile že spomladi.

Kaj bo s slabo banko