Presenečeni smo, ker svetujete, da moramo le mi spremeniti odnos do preteklosti, piše v pismu. Foto: epa
Presenečeni smo, ker svetujete, da moramo le mi spremeniti odnos do preteklosti, piše v pismu. Foto: epa

Pozivajo ga, da pri iskanju odgovorov na spolitizirano vprašanje fojb deluje v okviru civilizacijskih norm EU-ja, ki temeljijo na svobodi in enakopravnosti narodov.

V odzivu na njegovo izjavo, da je treba po 50 letih spremeniti zavest o zgodovini Slovencev in Hrvatov, so še zapisali, da bi se morala Italija podobno kot Nemčija najprej opravičiti žrtvam fašističnega nasilja in agresije.

Očitno je, da želite zaobiti polpreteklo zgodovino svoje države, kot da država nima dovolj poguma in civilizacijske pokončnosti, da bi se podobno kot Nemčija in pozneje Japonska vsaj opravičila vsem narodom in državam, ki so bile žrtve fašističnega nasilja in kasnejše agresije, so še sporočili evropskemu komisarju.

Pismo so poslali tudi drugim evropskim komisarjem ter predsedniku Evropskega parlamenta Josepu Borrellu, evropskim poslancem ter drugim ustanovam EU-ja. V vednost pa tudi predsedniku države Janezu Drnovšku, predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju, premieru Janezu Janši in zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu.

Med podpisniki, ki jih družijo korenine s Krasa, Goriške, Vipavske in Tolminske so Marko Kerševan, Vladimir Makuc, Jože Spacal, Marko Munih, Anton Nanut in Ciril Zlobec.