Prah okoli Patrie se nikakor ne poleže. Foto: MMC RTV SLO
Prah okoli Patrie se nikakor ne poleže. Foto: MMC RTV SLO
Patria: Povezava s finskimi policisti

Hkrati je policija zavrnila navedbe komsije za preprečevanje korupcije, da v zadevi Patria ni pravočasno ukrepala. Zatrdila je, da je intenzivna izmenjava informacij na različnih ravneh stekla že v začetku finske preiskave. Finski preiskovalni organi naj bi se takoj povezali s slovensko policijo, pa tudi s tožilstvom. Podrobnosti sodelovanja policija ni želela razkriti.

Bo posel s Patrio raziskovalo tudi Računsko sodišče?
Kot je poročala TV Slovenija, je pobudo za revizijo postopka spornega nakupa oklepnih vozil 8 x 8 dobilo tudi Računsko sodišče. Njegov predsednik Igor Šoltes je to informacijo potrdil, dejal pa je, da odločitve, ali bo revizija izpeljana ali ne, še niso prejeli.

Erjavec: Prepričan sem, da se ne bo ničesar odkrilo
O "aferi" z oklepniki se je z vodjo vojaškoobveščevalne službe pogovarjal tudi obrambni minister Karl Erjavec. Zatrdil je, da bo ministrstvo zaradi suma sprejemanja podkupnin preverilo vse osebe, ki so imele pooblastilo, da sodelujejo pri poslu, pa tudi tiste, ki se jih v zvezi z afero omenja v medijih. "Prepričan sem, da se ne bo ničesar odkrilo," je še dejal minister.

Kos Morsu očita pristranskost
Kot je znano, je Drago Kos, predsednik protikorupcijske komisije, v četrtek povedal, da je obrambno ministrstvo pri poslu z oklepniki favoriziralo Rotis. Pojasnil je, da je komisija, ki je pregledala celoten postopek izbora najboljšega ponudnika oklepnih vozil 8 x 8, v desetih primerih ugotovila, da je bila odločitev ministrstva "izrazito v korist enega ponudnika", in to ne Viator & Vektorja. Ravnanje uradnih oseb z ministrstva je v nasprotju z načelom enakopravnosti ponudnika, je zatrdil Kos, ki je prepričan, da mora biti to načelo upoštevano tudi v naročilih zaupne narave.

Mors Kosove besede zavrnil
Z obrambnega ministrstva pa so sporočili, da Erjavec ni nikoli izjavil, da naj bi bilo posredništvo podjetja Rotis pogoj za sklenitev posla. Razlagajo, da je ministrstvo povabilo k oddaji ponudbe poslalo osmim potencialnim ponudnikom, med drugim neposredno tudi finskemu podjetju Patria. Finci naj bi se nato odločili, še navajajo na ministrstvu, da jih bo pri razpisu zastopal Rotis. Rotis pa se je javil tudi s svojo ponudbo, prav tako tudi Sistemska tehnika.

Patria: Povezava s finskimi policisti