Kos meni, da je bil ponudnik oklepnih vozil 8 x 8 Rotis favoriziran v primerjavi z Viator & Vektorjem. Foto: MMC RTV SLO
Kos meni, da je bil ponudnik oklepnih vozil 8 x 8 Rotis favoriziran v primerjavi z Viator & Vektorjem. Foto: MMC RTV SLO
Rotis favoriziran?

Kot je pojasnil, je komisija, ki je pregledala celoten postopek izbora najboljšega ponudnika oklepnih vozil 8 x 8, v 10 primerih ugotovila, da je bila odločitev ministrstva "izrazito v korist enega ponudnika". Ravnanje uradnih oseb z ministrstva je v nasprotju z načelom enakopravnosti ponudnika, je zatrdil Kos, ki je prepričan, da mora biti to načelo upoštevano tudi v naročilih zaupne narave.

"Posredništvo Rotisa ni bilo pogoj"
Z obrambnega ministrstva pa so sporočili, da Karl Erjavec ni nikoli izjavil, da naj bi bilo posredništvo podjetja Rotis, pogoj za sklenitev posla. Razlagajo, da je ministrstvo povabilo k oddaji ponudbe poslalo osmim potencialnim ponudnikom, med drugim neposredno tudi finskemu podjetju Patria. Finci naj bi se nato odločili, še navajajo na ministrstvu, da jih bo pri razpisu zastopal Rotis.Rotis pa se je javil tudi s svojo ponudbo prav tako tudi Sistemska tehnika.

Vlada: Ni važno, kdo je sprožil raziskavo
Že pred tem se je na "afero" oklepniki odzval tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, ki pravi, da trenutno ni pomembno, kdo je sprožil preiskavo o patriah, temveč, da bo ta čim prej končana.

Kot je še dejal, si vlada želi, da bi nadzorne institucije opravile svoje delo in javnost seznanile z ugotovitvami. Zato navedbe vodstva finske Patrie, da je bila preiskava sprožena iz Slovenije, težko komentira.

Predsednik uprave Patrie Jorma Wittakorpi je namreč v sredo ob obisku tovarne Indop v Šoštanju dejal, da je bila preiskava suma podkupovanja sprožena iz Slovenije, oprijemljivih dokazov za to pa nima. Meni pa, da se zadeva ni začela na Finskem.

Lipa zahteva odvzem pooblastil
Medtem je poslanska skupina Lipa pozvala premira Janšo pozvala, naj ministru Erjavcu odvzame vsa pooblastila za upravljanje resornega ministrstva. Kot podlago za to navajajo prav objavo Kosove protikorupcije komisije.

Rotis favoriziran?