Predsednik SNS-a je predstavil pet dokumentov. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik SNS-a je predstavil pet dokumentov. Foto: MMC RTV SLO

Gre za načrtno manipulacijo z javnostjo in preusmerjanje pozornosti javnosti od utemeljenega suma korupcije.

Viator & Vektor
Jelinčič proti Pavčku

Jelinčič je predstavil dokumentacijo, ki naj bi dokazovala krivo pričanje Pavčka pred preiskovalno komisijo, ki preučuje nakup oklepnikov patria.

Pavček je med petkovim pričanjem pred komisijo dejal, da se nikoli ni dogovarjal o kakršnem koli delovanju, povezanim z orožjem, v dokumentih, ki jih je Jelinčič razdelil novinarjem, pa piše, da so v skupini ministrstvu zatrjevali, da lahko z njihovimi poslovnimi povezavami v JV Evropi pridobijo konkurenčne ponudbe proizvajalcev namenskih proizvodov za razgradnjo izločenih sredstev, ponudili pa so tudi prevzem organizacije in realizacije izgradnje v skladu z zahtevami Morsa, je povedal Jelinčič.

Dokumente je po besedah prvaka SNS-a spisal vodja oddelka temeljnih razvojnih programov za nakup vojaške opreme in oborožitve Peter Zupan. Dokumenti imajo naslove Projekt Sistemska tehnika Ravne, Podatki in ocene možnosti in Programi in projekti: možnosti poslov z ministrstvom za obrambo.

Dogovori med Morsom in Viator & Vektorjem že leta 2004?
Jelinčič je nato omenil še dva dokumenta. Prvi je dokument, ki ga je podjetje General Dinamics poslalo Pavčku. Sodeč po tem dokumetu se je Vitator & Vektor dogovarjal o proizvodnji orožja celo za druge dele Evrope. Drugi pa je zapisnik delovnega srečanja ministrstva za obrambo in Sistemske tehnike na Ravnah iz februarja leta 2004, kjer naj bi se govorilo tudi o proizvodnji lahkih oklepnih vozil.

Širitev poslov s SV in tujino naj bi bilo nujno za preživetje
V dokumentu "Projekt Sistemska tehnika Ravne" med drugim piše, da bi Sistemska tehnika zagotavljala bombomete in mitraljeze za Mors, ki jih je sicer kupoval neposredno. Predlagana je tudi izdelava oklepnika 8 x 8 za poznejšo dobavo SV-ju, skušali pa bi dobaviti tudi štiri sanitetna vozila. Dokument ugotavlja tudi, da je v SV-ju 747 registriranih tovornih vozil TAM, ki bi jih lahko servisirali, objavljen pa je tudi plan lobiranja, da bi se posli izvršili.

Sistemska tehnika tudi ugotavlja, da ob konkurenci podobnih LKOV finske in švicarske proizvodnje ne more preživeti v obdobju 3-5 let, zato nujno rabi širjenje proizvodnje drugih namenskih proizvodov, ki bi jih dobavljali SV-ju in na tuje trge.

Dokumenti so že na poti na Policijsko upravo Ljubljana, na vrhovno državno tožilstvo v Ljubljani in parlamentarni komisiji.

V. & V.: Gre za deplasirane obtožbe
V skupini Viator & Vektor odgovarjajo, da gre pri Jelinčičevih obtožbah za "načrtno manipulacijo z javnostjo in preusmerjanje pozornosti javnosti od utemeljenega suma korupcije, povezanega z izborom dobavitelja kolesnih oklepnih vozil 8 x 8". Pojasnjujejo, da niso povezani ne z izborom patrij ne s preiskavo, ki se vodi glede suma korupcije nakupov teh oklepnikov. Ob tem dodajajo, da ne morejo odzivati na "deplasirane obtožbe, ki temeljijo na neutemeljenih, zlaganih anonimnih pismih in podobnih dokumentih".

Gre za načrtno manipulacijo z javnostjo in preusmerjanje pozornosti javnosti od utemeljenega suma korupcije.

Viator & Vektor
Jelinčič proti Pavčku