Nuklearko so ustavljali približno tri ure. Foto: RTV SLO
Nuklearko so ustavljali približno tri ure. Foto: RTV SLO
Ni jasno, koliko časa bo nuklearka izklopljena. Foto: RTV SLO

Prišlo je namreč do puščanja vode iz primarnega sistema v zadrževalni hram. Elektrarno so preventivno ustavili, osebje pa je že odkrilo vzrok okvare in jo bo odpravilo v nekaj dneh.

"Količina vode, ki je puščala, je bila majhna, zato smo nuklearko lahko ustavili postopoma v približno treh urah," je za Odmeve na TV Slovenija obrazložil Andrej Stritar, direktor Uprave RS za jedrsko varnost. Stritar je še povedal, da nesreča nima nobenih posledic za okolje in varnost. Stritar je napovedal, da bo izpad najbrž vplival na težave pri distribuciji električne energije po državi.

EU je že obveščen
Po sistemu izmenjave nujnih informacij o radioloških ali jedrskih zadevah ECURIE je obvestilo o okvari dobila tudi Evropska komisija, ki je o tem že obvestila vse države članice Evropske unije.

Po tem prvem nujnem obvestilu morajo vse države članice Evropsko komisijo v ustreznih intervalih obveščati o ukrepih, ki jih sprejemajo, in stopnji radioaktivnosti, ki jo merijo, so sporočili v komisiji.

Evropski mediji dogodku namenili veliko pozornosti
Stritar je pojasnil, da je to povsem običajen postopek, zato mu ni jasno, da so se o dogodku na široko razpisali v večini evropskih medijev (predvsem italijanski in nemški mediji, pisal pa je tudi britanski BBC), nekateri so nekaj časa celo namigovali na resne težave, ki bi lahko imele celo "apokaliptične posledice".

Italija aktivirala krizni oddelek
V Italiji so aktivirali krizni oddelek italijanske agencije za varstvo okolja. Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je ministrstvo v koordinaciji s civilno zaščito aktiviralo svoje operativne oddelke. Tako so gasilci dejavni z merilnimi napravami, ministrstvo pa je izdalo
dovoljenje za uporabo visoko tehnološke posebne naprave za opazovanje, s katero razpolaga oddelek italijanskih karabinjerjev (vojaške policije) za varstvo okolja.

C. R.