Onkološki inštitut. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Onkološki inštitut. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

"Onkološki inštitut Ljubljana (OI) se že vrsto let spopada s kronično prostorsko stisko, ki se iz leta v leto slabša, kar ogroža kakovost oskrbe in varnost bolnikov. Nedavno je UKC Maribor obvestil javnost, da ima dva zastarela obsevalna aparata in premalo kadra na svoji onkologiji, ob tem pa zaradi zamud pri gradnji novih prostorov obstaja resno tveganje, da bodo začeli bolnike usmerjati na Onkološki inštitut v Ljubljano. Ta dodatna obremenitev bi pomenila dodatno kadrovsko in prostorsko stisko za OI, ki že zdaj komaj zagotavlja oskrbo za svoje bolnike," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je skrajni čas, da odločevalci namenijo sredstva za dokončanje načrtovane investicije.

Sorodna novica Kdaj bo konec zapletov z gradnjo mariborske onkologije

V. d. direktorice Onkološkega inštituta Ljubljana Zlata Štiblar Kisić poudarja, da inštitut kljub stiski ne bo odrekel pomoči bolnikom, saj je to osnovno poslanstvo inštituta, vendar pa je nujno zagotoviti primerno delovno okolje za nadaljnje kakovostno in varno opravljanje dela in obravnavo bolnikov. Trenutni pogoji, kjer zaposleni zaradi pomanjkanja prostora nimajo normalnih delovnih pogojev za delo, predstavljajo resno tveganje tako za bolnike kot za zaposlene. Onkološki inštitut podpira vse dejavnosti, ki bi zagotovile čimprejšnjo gradnjo dodatnih prostorov, ki jih inštitut resnično nujno potrebuje.

Incidenca raka se vsako leto poveča za 2 do 3 odstotke, zato je bolnikov vedno več

"Že pred 25 leti, ko je bilo novih bolnikov skoraj polovico manj kot danes, sta bila načrtovana prva in druga faza novega inštituta, pri čemer druga faza nikoli ni bila realizirana," so opozorili.

Danes Onkološki inštitut deluje na približno 38.000 kvadratnih metrih, a za optimalno skrb za bolnike bi potrebovali najmanj dodatnih 15.000 kvadratnih metrov. Glede na trende rasti števila bolnikov bo leta 2032 potrebnih že 72.807 kvadratnih metrov, leta 2047 pa kar 84.091 kvadratnih metrov.

"Zaradi prostorske stiske je inštitut že najel dodatne prostore zunaj svoje glavne lokacije, vendar to ni trajna rešitev. Prostorska stiska negativno vpliva na razpoloženje bolnikov in zaposlenih, kar stanje še dodatno poslabša," opozarjajo.

Onkološki inštitut je že v preteklosti pripravil investicijsko dokumentacijo za nadgradnjo objekta H in gradnjo novega objekta R, s čimer bi pridobili 9.699,80 kvadratnega metra novih površin. Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno 2. junija 2023. "Vendar kljub dogovorom in obljubam še vedno ni prišlo do začetka gradnje, gradbeno dovoljenje pa bo kmalu poteklo," opozarjajo.

Da je pojavnost raka vedno večja in da rak postaja največji javnozdravstveni problem, opozarjajo tudi inštitucije Evropske unije in potrjujejo številne aktivnosti evropskih odločevalcev, predvsem Evropske komisije, ki zadnja leta področje raka uvršča med svoje prioritete in temu namenja številne aktivnosti in projekte, v katere smo vključene tudi organizacije bolnikov s svojimi zagovorniki. Zato smo dobro seznanjeni s strategijami EU-ja na področju raka. "Če Slovenija želi slediti, je treba na OI zagotoviti ustrezne prostore za varno izvajanje dejavnosti."

Društvo bolnikov z rakom: Ob takih pogojih ne gre več le za kakovost življenja, temveč tudi za vprašanje življenja

Društva bolnikov z rakom izražajo globoko zaskrbljenost, saj ob takih pogojih ne gre več le za kakovost življenja, temveč tudi za vprašanje življenja. Slovenski bolniki z rakom si zaslužijo ustrezne pogoje za zdravljenje, zaposleni pa varno in primerno delovno okolje, ki bo omogočalo kakovostno in nemoteno opravljanje njihovega dela, so dodali.

Sorodna novica Ljubljanski onkološki inštitut bo štiri milijone evrov presežka namenil nakupom opreme

Na organizacije bolnikov se obračajo tako bolniki kot njihovi svojci in nas že dlje časa opozarjajo na neustrezne prostorske pogoje v čakalnicah, ambulantah na oddelkih. Vedno več je improviziranih ambulant brez oken in ventilacije, ki za imunsko oslabljene bolnike predstavljajo nevaren vir okužb. V stavbi C na sprejem v dnevno bolnišnico na kemoterapijo bolniki stoje čakajo v dolgi koloni po stopnicah navzgor do dnevne bolnišnice tudi več ur. Prostor ambulantne kemoterapije je premajhen za tako veliko število bolnikov, zato morajo bolniki, ki so iz Ljubljane in okolice, priti prvi dan na odvzem krvi, šele naslednji na terapijo. V dopoldanskem času, ko je pretok bolnikov največji, v čakalnicah primanjkuje stolov. Težke prostorske razmere so tudi v čakalnici pred laboratorijem, kjer čaka lahko v vrsti na odvzem krvi tudi 50 bolnikov, večina stoje. Takšne razmere z različnimi improvizacijami sicer poskuša blažiti medicinsko osebje in vodstvo OI-ja.

"Ker prostorske razmere in napovedan prehod onkoloških bolnikov iz UKC Maribor na OI Ljubljana resno ogroža trenutno varnost in pravočasnost obravnave in s tem ogroža življenja bolnikov, v organizacijah bolnikov z rakom zahtevamo prioritetno reševanje zgoraj opisanih težav. Organizacije bolnikov se čutimo odgovorne, da opozarjamo na težave in zahtevamo rešitve v dobro bolnikov z rakom. Dovolj je obljub, dovolj je improvizacij in krpanja lukenj na plečih onkoloških bolnikov. Onkološki bolniki so izredno ranljiva skupina, ki potrebuje ustrezne prostore za varno in uspešno zdravljenje. Zato organizacije bolnikov zahtevamo od vseh deležnikov prioritetno ukrepanje in takojšnji začetek aktivnosti za nadgradnjo stavbe H in novogradnjo, stavbo R Onkološkega inštituta," so zaključili.

Ministrstvo za zdravje: Pogodba v letu 2025

Z ministrstva za zdravje so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da se zavedajo prostorske stiske na Onkološkem inštitutu in pomena izvedbe investicije pridobivanja dodatnih prostorov z nadgradnjo stavbe H in izgradnjo stolpiča R. Dodali so, da so začetne zaplete s transformatorsko postajo in izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo gradnje po posredovanju urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu uspešno razrešili.

Sporočili so še, da v proračunskem letu 2024 sredstva za izvedbo investicije niso zagotovljena, vendar bo omenjeni urad še letos izvedel recenzijo projektne dokumentacije in pripravil razpisno dokumentacijo za javno naročilo za izbor izvajalca za gradbena, obrtniška in instalacijska dela, da bo do podpisa pogodbe za izvedbo teh del "prišlo kar najhitreje v letu 2025".

Opozorila glede prostorske stiske na onkologiji