Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mladi bodo jutri za dobra dva meseca šolske torbe postavili v kot in svoje misli usmerili k prijatnim in zabavnim dejavnostim. A na policiji ob tem opominjajo, da je treba tudi poleti skrbeti za lastno varnost. Mlade tako znova opozarjajo na nevarnost nepremišljenega skakanja v vodo, ki se lahko konča tragično. Zelo nevarno je lahko tudi kopanje na neurejenih kopališčih, ki niso ustrezno varovana. "Samo delček sekunde je potreben, da se nam ob nepremišljeni odločitvi spremeni celo življenje," opozarjajo.

Čeprav je poletje, pa je treba paziti tudi na prometno varnost, še opominjajo na generalni policijski upravi, saj so ravno najmlajši, otroci in mladostniki, najranljivejši udeleženci v cestnem prometu.

Staršem pa policisti na srce polagajo, naj otroke in mladostnike poleti, ko je časa več tudi za mobilne telefone in druge elektronske naprave, spodbujajo k varni in odgovorni rabi spleta in pametnih naprav. "Opekline zaradi sonca se bodo pozdravile, posledice ene objavljene intimne fotografije s peščene obale pa bodo ostale za vedno," opozarjajo in mladim svetujejo: "Zato se raje izogibajte pogovorov z neznanci, ki ste jih spoznali po spleta in nikoli ne privolite v srečanje z njimi. Prav tako na spletu ne delite svojih osebnih podatkov in ne razkrivajte lokacije, kjer živite. Ne delite in ne objavljajte nasilnih in sovražnih vsebin. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je namreč prav tako nasilje."

Policisti starše še pozivajo, naj otroke opozorijo tudi na nevarnost čezmernega uživanja alkohola ali zlorabe mamil, pa tudi na izogibanje nasilju: "Povejte jim, da je pomembno spoštovati drug drugega in da nasilje ni pravi način za reševanje konfliktov." Predvsem pa pozivajo odrasle, naj bodo mladim za zgled.