Odzivi na sestanek premierjev so različni. Foto: EPA
Odzivi na sestanek premierjev so različni. Foto: EPA
Slovenska in hrvaška zastava
Po mnenju Vesne Pusić bi Hrvaška lahko sprejela pobudo o Ahtisaarijevem posredništvu, če bi mediatorji imeli mandat za dogovor o načinu za rešitev vprašanja meje, ne pa da določajo potek meje. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje odmeva v političnih krogih

Premier Borut Pahor je pri slovenski opoziciji pustil dober vtis. Janez Janša, predsednik SDS-a, je zadovoljen, da je prišlo do srečanja, a upa, da je rezultatov današnjega srečanja premierjev na Mokricah več, kot je bilo predstavljenih javnosti.

Po njegovem mnenju je zdaj čas, da se obe strani pri reševanju vprašanja meje premakneta od odločanja med mediacijo, ki ji je bolj naklonjena Slovenija, in Meddržavnim sodiščem v Haagu, za katerega se zavzema Hrvaška, v smeri določitve pravnega okvira, zavzel pa se je tudi za nadaljevanje dela mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov ter njeno trenutno nedelovanje označil za napako.

SLS in SNS pozdravljata Pahorjevo "načelno držo"
Predsednik SLS-a Bojan Šrot je pozdravil odločen pristop predsednika vlade Pahorja do urejanja odprtih vprašanj med državama in poudaril, da je treba sklep o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, ki je bil prejšnji teden sprejet v državnem zboru, aktivno spoštovati. "Pričakujem, da vlada zdaj nima prav nobene dileme več, kaj je nesporno slovensko ozemlje in morje ter kje izvaja oblast," pravi predsednik SLS-a.

Zmago Jelinčič, prvak SNS-a, je prav tako pozdravil držo premierja, a dodal, da je to šele prvi korak, saj mora Pahor na prihodnjih srečanjih poudariti, da je Slovenija v skupno državo Jugoslavijo med drugim prinesla "celotno Istro s tremi kvarnerskimi otoki in Medžimurje nad reko Dravo".

"Pahor je za razliko od vseh prejšnjih predsednikov vlad Hrvatom pokazal, da se zna postaviti za svojo domovino, in je Sanaderju povedal, da ne bo nobenega odstopanja od pravičnih zahtev Slovenije," meni Jelinčič.

Zares: Rezultat pod pričakovanji
V vladni stranki Zares od današnjega srečanja niso veliko pričakovali, a menijo, da je rezultat srečanja pod realnimi pričakovanji in ne pomeni koraka h konstruktivnejšemu sodelovanju med državama. Zapletov med državama po njihovem mnenju ne bi bilo, če bi imeli na obeh straneh odgovornejšo politiko.

"Povsem nerazumljivo je, da država kandidatka a priori zavrača dobre usluge Evropske komisije in s tem še pred vstopom v Evropsko unijo kaže svoje nespoštovanje do evropskih institucij," še dodajajo v stranki.

LDS: Naprej po diplomatski poti
Podobno kot v opoziciji tudi v vladni stranki LDS poudarjajo, da je pomembno, da so se pogovori med državama začeli.

"Prepričani smo, da je treba nadaljevati po diplomatski poti in umakniti to vprašanje z dnevnih obravnav v javnosti," je dejal poslanec Tone Anderlič. Dodal je, da moramo v dialogu s Hrvaško ob pomoči tretje strani priti do ustreznih rešitev za odprta vprašanja med državama. Po njegovem mnenju je skrajni čas, da se politika in diplomacija zadeve lotita na razumen način.

"Edina novica je to, da sta se sešla"
Sestanek vzbuja odzive tudi v sosednji državi. Predsednik hrvaške stranke SDP Zoran Milanović je tako menil, da sta Ivo Sanader in Borut Pahor predolgo čakala na današnje prvo srečanje, za kar je delno odgovorna tudi hrvaška stran. Ob tem pa je dodal, da ne more spregledati "nekorektnega in izsiljevalskega stališča Slovenije", kar gre v prid premierju Sanaderju in hrvaški vladi.

Predsednica nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj o vstopu Hrvaške v EU Vesna Pusić pa je presodila, da sta premierja ostala na svojih znanih stališčih in da je tako po srečanju edina novica ta, da sta se sešla.

A. S.

Srečanje odmeva v političnih krogih