Srečanje bo v torek. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje bo v torek. Foto: MMC RTV SLO
Olli Rehn
Težave z ratifikacijo vstopa Hrvaške v zvezo Nato v Sloveniji zaradi možnosti referenduma so dodaten razlog za to, da obe državi izkoristita priložnost in sprejmeta možnost reševanja vprašanja meje z evropskim posredovanjem, je danes v Bruslju poudaril evropski komisar za širitev. Foto: MMC RTV SLO
Rehn o mediaciji

Kot so sporočili iz urada hrvaškega premierja, bosta predsednika vlad govorila o odprtih vprašanjih v odnosih med državama. Na srečanju bosta navzoča tudi zunanja ministra obeh držav, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Podrobnejša uradna vsebina srečanja bo znana v kratkem, hrvaška vlada pa sporoča, da bo sestanek predvsem informativne narave. Novico so že potrdili tudi v kabinetu slovenskega premierja.

"EU podpira izboljšanje dvostranskih odnosov"
Na novico se je že odzval evropski komisar za širitev Olli Rehn, ki je dogovor za srečanje označil kot dober znak za reševanje odprtih vprašanj, hkrati pa dodal, da so zadnje težave dodaten razlog, da obe državi izkoristita ponujeno evropsko posredovanje.

Rehn je razkril, da se je že sešel z Ahtisaarijem, ki je načeloma pripravljen voditi mediacijo, vendar se morata državi prej dogovoriti o pogojih zanjo. Po njegovih besedah je v stalnem stiku tudi z zunanjima ministroma obeh držav.

Srečanje Slovenije, Hrvaške in EU-ja v ponedeljek?
Rehn je sicer dejal, da pričakuje novo srečanje s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in hrvaškim ministrom Gordanom Jandrokovićem v začetku marca, neformalni viri pa napovedujejo, da naj bi se trojica srečala že v ponedeljek v Bruslju.

Komisar želi čim prej dobiti jasen odgovor obeh držav na svoj predlog. Rehn je ob tem voditelje obeh držav pozval, naj iz negativnosti v dvostranskih odnosih ustvarijo pozitivnost in naj se tega lotijo z vso odločenostjo, ter dodal, da imajo pri tem vso podporo EU-ja. Posebej je pozdravil srečanje predsednikov vlad Pahorja in Sanaderja prihodnji torek. "To je gotovo pozitiven korak naprej," je dejal.

Prvo srečanje po decembrski blokadi odpiranja vprašanj
Gre za prvo srečanje premierjev, odkar je Slovenija decembra lani zaustavila nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem zaradi hrvaških spornih dokumentov. Januarja smo nato spremljali neuspešne poskuse srečanja, saj je Sanader Pahorja povabil na ogled rokometne tekme, a ga je Pahor zavrnil, nato pa je sam neuspešno klical v Zagreb. Hrvaški premier ga je nato poklical na začetku februarja.

Kot je znano, je hrvaški premier pred kratkim potrdil, da se do konca februarja namerava srečati s slovenskim kolegom, Večernji list pa je takrat celo trdil, da je srečanje odvisno od pobude za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato. Sanaderja predtem v ponedeljek čaka še srečanje francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

E. S./L. D./ A. S.

Rehn o mediaciji