Sestanek obeh premierjev bo že ta mesec. Foto: EPA
Sestanek obeh premierjev bo že ta mesec. Foto: EPA

"Zelo kmalu se bova srečala s Pahorjem, še ta mesec," je dejal Sanader v premoru seje predsedstva vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ). Dodal je, da bodo javnost o podrobnostih srečanja obvestili, potem ko se bosta obe strani strinjali o času in kraju dogodka.

Sanader je še dejal, da pričakuje, da bo Hrvaška predstavljena kot polnopravna članica Nata na srečanju na vrhu zavezništva v Strasbourgu v Franciji in Kehlu v Nemčiji na začetku aprila. Hrvaški premier meni, da Slovenija ne bo razpisala referenduma o vstopu Hrvaške v Nato "To je farsa, ki ne pelje nikamor. Severnoatlantsko zavezništvo nima časa niti luksuza, da bi se ukvarjalo s tem, ali bi morala Hrvaška v Nato ali ne," je še izjavil Sanader.

Večernji list: Srečanje odvisno od refenduma
O tem, da naj bi se premierja srečala zadnji teden v februarju v Ljubljani, je prvi poročal hrvaški dnevnik Večernji list, ki se je skliceval na vire iz hrvaške vlade. Srečanje, zaradi katerega se že več tednov dogajajo zapleti, naj bi bilo po pisanju časopisa odvisno izključno od tega, kaj bo s pobudo za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato. Časnik še dodaja, da "neuradne informacije s sedeža hrvaške vlade kažejo, da bo srečanje Sanader-Pahor v Ljubljani, sicer pa v hrvaških političnih krogih z veliko dvoma gledajo na dogodke v Sloveniji, tudi na neuradne napovedi srečanja na ravni premierjev".

V kabinetu premiera Pahorja niso želeli komentirati novice o morebitnem srečanju, so pa ponovili, da se bosta premierja srečala v prihodnjih tednih, točen datum in kraj srečanja pa sta še predmet usklajevanja.

Sanader v četrtek s Sarkozyjem
Večernji list je sicer še poročal, da se bo Sanader v četrtek v Parizu srečal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, marca pa naj bi bil hrvaški premier po neuradnih podatkih že tretjič na uradnem obisku v Srbiji.

B. K./T. K.