Organizatorji javnih prireditev morajo Sazasu plačati 10-odstotni delež avtorskih honorarjev in drugih prihodkov. Foto: MMC RTV SLO
Organizatorji javnih prireditev morajo Sazasu plačati 10-odstotni delež avtorskih honorarjev in drugih prihodkov. Foto: MMC RTV SLO

Posamezni organizatorji javnih prireditev so se na Sazas v preteklosti že obračali z željo po uskladitvi pravilnika o javni priobčitvi glasbenih del, zdaj pa so se na združenje obrnili skupaj. Sporna se jim namreč zdi ureditev prispevka, ki so ga organizatorji dolžni plačevati Sazasu, saj je 10-odstotni delež avtorskih honorarjev in drugih prihodkov na prireditvi glede na realne tržne razmere za večino organizatorjev previsok, so zapisali. To dokazujejo tudi neplačani računi, ki so jih izstavili v Sazasu in so nekatere manjše organizatorje prisilili v opustitev temeljne dejavnosti.

Organizatorji javnih prireditev ob tem opozarjajo, da se sredstva, ki jih nakazujejo na združenje, zbirajo tam in ne pridejo do avtorjev, ki jim dejansko pripadajo. Zapisali so, da so večkrat, zlasti ob večjih koncertnih podvigih, spremljali finančne poti nakazanih sredstev in ugotovili, da končajo v Trzinu in ne v Nemčiji, Veliki Britaniji, Italiji. Ko so o tem, kaj se zgodi s tako zbranimi sredstvi, povprašali na Sazasu, pa so ostali brez odgovorov.

Na združenje Sazas so tako naslovili naslednje zahteve: transparenten prikaz poslovanja združenja v letih 2007 in 2008, natančen prikaz vseh nakazil, ki so jih glasbeniki prejeli glede na njihova gostovanja v Sloveniji in takojšen dialog Sazasa s predstavniki organizatorjev o tem, kako urediti pravilnik o javni priobčitvi glasbenih del tako, da bo ta odražal realne razmere na trgu in bo organizatorje prisilil k doslednejšemu spoštovanju načela avtorskega prava in pravic.

Če se Sazas na poziv ne bo odzval, nameravajo podpisniki pisma odločneje zavzeti svoja stališča in z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi dokazati upravičenost zahtev. Pod pismo se je podpisalo 45 organizatorjev javnih prireditev, med njimi Cvetličarna, Škuc, Festival Novo mesto, Kud France prešeren, Lupa promotion, Orto Bar in TNT Events.

A. M.