Odločitev vlade, da Radioteleviziji Slovenija in POP TV-ju ne dovoli vpogleda v orožarske dokumente, je, kot je potrdila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, postala brezpredmetna. Foto: MMC RTV SLO
Odločitev vlade, da Radioteleviziji Slovenija in POP TV-ju ne dovoli vpogleda v orožarske dokumente, je, kot je potrdila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, postala brezpredmetna. Foto: MMC RTV SLO

Avtor knjig o orožarskih poslih po osamosvojitvi Slovenije Matjaž Frangež ugotavlja, da je Janševo poročilo pomanjkljivo, saj ne odgovori na vprašanja, kako je trgovina z orožjem potekala, kje je Slovenija kupovala orožje in po kakšnih cenah ga je prodajala.

Ključna pomanjkljivost poročila pa je po Frangeževih besedah ta, da v njem ni podatkov o tem, koliko orožja je bilo prodanega za gotovino in kje je ta denar končal. Novinar se je za objavo poročila odločil, ko je dokument dobil status informacije javnega značaja.

Odločitev vlade, da Radioteleviziji Slovenija in POP TV-ju ne dovoli vpogleda v omenjeni dokument, pa je, kot je potrdila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, postala brezpredmetna, je poročala TV Slovenija.

Pirc Musarjeva nad odločitvijo vlade razočarana
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je ob tem pojasnila, da morajo v uradu odločati o vsaki zahtevi oz. pritožbi posebej, ne glede na to, ali gre za vpogled v isti dokument, in da morajo o tem odločati po predpisanem postopku.

Pirc Musarjeva je še povedala, da je nad odločitvijo vlade razočarana, predvsem zaradi tega, ker so poslanci v DZ-ju sprejeli resolucijo oz. dokument, s katerim so se zavezali, da bo vsa dokumentacija, povezana z orožarsko afero, javna. Odločitev vlade tako po njenih besedah kaže, da so deklaracijo politiki v DZ-ju sprejeli s figo v žepu.

Zahteva za vpogled podana marca
Obe medijski hiši sta zahtevo za vpogled v poročilo o tranzitu orožja, ki ga je septembra 1993 pripravil tedanji minister za obrambo Janez Janša, na ministrstvo za obrambo (Mors) podali marca letos.

Mors je zahtevo 23. marca zavrnil, na zavrnitev pa sta se medijski hiši pritožili. Informacijski pooblaščenec je nato kot pritožbeni organ izdal odločbo, s katero je zahtevi vrnil v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Na prvi stopnji je tokrat o zadevi v skladu z zakonom odločala vlada in zahtevo zavrnila.