Osebna izkaznica je dokument za izkazovanje istovetnosti in državljanstva. Foto: MMC RTV SLO
Osebna izkaznica je dokument za izkazovanje istovetnosti in državljanstva. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je državljanom največ 'novih' osebnih izkaznic izdala konec leta 2000. Ker njihova veljavnost poteče deset let po izdaji, bo moralo glede na evidenco MNZ-ja novembra za novo osebno izkaznico zaprositi 50.205 državljanov, decembra pa 84.131 državljanov. Ministrstvo še ugotavlja, da je veljavnost osebne izkaznice že prenehala tudi 41.875 državljanom, ki pa vloge za novo še niso vložili.

Okoli štiri dni čakanja na novo osebno izkaznico
Proizvajalec mora novo osebno izkaznico izdelati v roku štirih delovnih dni od prejema naročila, rok pa se podaljša, če je vlog več kot 2.000 na dan.

Cena Veljavnost Imetnik
16,70 EUR10 let polnoletna oseba
13,16 EUR5 let od 3. do 18. leta
13,16 EUR3 leta do 3. leta starosti

Osebno izkaznico mora imeti vsak polnoletni državljan Republike Slovenije, če nima nobene druge veljavne javne listine, opremljene s fotografijo (potni list, vozniško dovoljenje, obmejna prepustnica, orožni list ipd.), medtem ko za mlajše od 18 let ni obvezna. Če gre za mladoletno osebo, vlogo za osebno izkaznico vloži zakoniti skrbnik, pri čemer mora biti, če gre za mladoletnika, starega 8 in več let, ta ob oddaji vloge navzoč. V vsakem primeru je treba vlogi priložiti fotografijo ali referenčno številko iz sistema E-fotograf (digitalna fotografija) in staro osebno izkaznico. To državni organ uniči.

Dokazovanje istovetnosti in potovanje v tuje države
Čeprav je osebna izkaznica predvsem dokument za dokazovanje istovetnosti in državljanjstva, velja tudi kot dokument, s katerim lahko potujete v sledeče države: v Avstrijo, Andoro, Belgijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, na Ciper, Češko, v Črno goro, na Dansko, v Estonijo, na Finsko, v Francijo, Grčijo, na Hrvaško, Irsko, v Italijo, Islandijo, Latvijo, Litvo, Luksemburg, na Madžarsko, Malto, v Makedonijo, Nemčijo, na Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, v Romunijo, na Slovaško, v Srbijo, Španijo, na Švedsko, v Švico in Veliko Britanijo.