Pahor: Nasprotniki reform nimajo nobenih rešitev, so samo proti. Foto: MMC RTV SLO
Pahor: Nasprotniki reform nimajo nobenih rešitev, so samo proti. Foto: MMC RTV SLO
Tine Stanovnik
Stanovnik: "Sindikati o osnovnih pojmih zakona pojma nimajo!"
Tribuna SD-ja pred referendumom

Prepričan je, da so trenutne finančne težave Slovenije obvladljive, ne glede na višino celotnega državnega dolga. V primeru zavrnitve pokojninske reforme, pa dvomi, da bodo omenjene težave ostale obvladljive. "Morali bomo zaprositi za pomoč, kot Grki, Irci in Portugalci, ki jim vse ukrepe narekujejo tisti, ki so jim posodili denar." Države, ki so dobile pomoč evropskih držav morajo po Pahorjevih besedah narediti vse kar se od njih zahteva in nimajo nobene možnosti, za kakršnakoli pogajanja.

"Iluziji nasprotnikov reforme"
Pahor meni, da nasprotniki pokojninske reforme vrjamejo dvema iluzijama. Kot prvo je omenil prepričanje ljudi, da se lahko z reformo odlaša, kot drugo pa možnost alternative. Po njegovem prepričanju, se z reformo ne more in ne sme odlašati, saj je prepričan, da so zgolj hitri ukrepi vlade ki jo vodi, ohranile Slovenijo na varni strani radarja pri izhodu iz krize.

Alternativne rešitve pa po njegovih besedah niso ponudili niti sindikati, niti opozicija. Zatrdil je, da pri teh vprašanjih konsenza nikoli ne bo. "Tisti, ki bodo po naslednjih volitvah najverjetneje sestavljali vlado predlagajo individualne račune za državljane, kar je nesolidarna rešitev, ki na referendumu prav tako ne bi dobila podpore," je prepričan Pahor.

"Slovenija potrebuje aktivne državljane"
Mateja Kožuh Novak,
predsednica zveze društev upokojencev, je povedala, da govori v imenu 234 tisoč upokojencev, ki podpirajo reformo. Po njenih besedah podpirajo pokojninsko reformo zaradi staranja slovenske družbe, ker slovenski upokojenci že 11 let prispevajo nekaj odstotkov od svojih pokojnin v pokojninsko blagajno.

Reformo podpirajo tudi zato, ker menijo, da je to najmilejši ukrep za zagotavljanje vzdržnosti sistema. Kot zadnji razlog pa je navedla aktivnost državljanov. Po njenih besedah bi se državljani morali vprašati, kaj lahko sami naredijo za državo in pokojninska reforma bo po njenem mnenju poskrbela za aktivnost slovenskih državljanov.

"Za nastalo situacijo vlada ni kriva"
Tine Stanovnik
je pojasnil, da je prepričanje, da socialnega dialoga ni bilo zmotno. Socialni dialog je po njegovem mnenju bil, "pogovorov je bilo nebroj, toda dialoga ne more biti, če nekdo postavlja nesprejemljive pogoje," ob tem je poudaril, da "sindikati o osnovnih pojmih zakona pojma nimajo" in da za nastalo situacijo nikakor ni kriva vlada.

Tribuna SD-ja pred referendumom