Premier Pahor ima okoli 6.000 evrov bruto plače. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor ima okoli 6.000 evrov bruto plače. Foto: MMC RTV SLO
Plače v javnem sektorju
Premier in vlada naj bi se v negotovih časih nekoliko solidarizirala z ranljivimi skupinami prebivalstva. Foto: EPA
Državni zbor je samostojna veja oblasti. Plače si lahko poslanci spremenijo le sami. Foto: MMC RTV SLO
Pahor zamrznil plače v kabinetih ministrov

Kot je znano, je dobrih 40 javnih uslužbencev (največ v kabinetih ministrov) januarja prejelo za pet razredov višje plače kot prejšnji mesec. Prav zato je bila v okviru ukrepov za zmanjševanje posledic gospodarske in finančne negotovosti v kabinetu predsednika vlade na predlog predstojnika organa sprejeta odločitev, da se 15. člen in drugi odstavek 19. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki omogočata določitev višje osnovne plače javnim uslužbencem, do preklica ne izvajata.

Prav tako so tudi sproženi ustrezni postopki, da se tistim javnim uslužbencem kabineta predsednika vlade, ki jim je bilo soglasje vlade za določitev višje osnovne plače že izdano, to v prihodnje ne izvaja.

Povišic ne bo več
Vlada je 42 javnim uslužbencem, ki so zaposleni za določen čas, dvignila plače za pet plačnih razredov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Med njimi je pet uslužbencev zunanjega ministrstva, po štirje s finančnega, prometnega in notranjega ministrstva, po trije iz premierjevega kabineta ter s gospodarskega in kulturnega ministrstva.

Kot so pojasnili, ima vlada možnost, da skladno z zakonom o javnih uslužbencih in zakonom o sistemu plač v javnem sektorju s sklepom določi, da se javnega uslužbenca, ki je sklenil delovno razmerje za določen čas, za čas mandata funkcionarja, uvrsti v plačni razred, ki je za pet plačnih razredov oziroma 20 odstotkov višji od plačnega razreda, v katerega je uvrščeno delovno mesto.

Zapolitev za določen čas negotova
Glede na to, da javnim uslužbencem, ki so "vezani na osebno zaupanje predsednika vlade", delovno razmerje preneha z dnem prenehanja mandata predsednika vlade, je njihova zaposlitev po prenehanju funkcije bolj negotova, kot npr. v primeru tistih javnih uslužbencev, ki imajo delovno razmerje v kabinetih sklenjeno za nedoločen čas in po prenehanju mandata posameznega funkcionarja ostanejo zaposleni v državni upravi. Zaradi te "negotovosti zaposlitve" imajo možnost že omenjene uvrstitve v višji plačni razred, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Kot so še sporočili iz Ukoma, tovrstnih povišanj v tem mandatu ni bilo na obrambnem ministrstvu in v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Plačni razredi, v katere se uvrščajo plače v javnem sektorju, so sicer določeni z zakonom in jih trenutno ni mogoče nižati. Zato naj bi vlada po lastnih navedbah že pripravljala potrebne zakonske spremembe. Predstavniki ministrstva za javno upravo bodo tako sedli za mizo s predstavniki državnih organov in se dogovorili za spremembe ter kako jih bodo izpeljali. Plače se bodo tako znižale predsedniku vlade, predsedniku države, vladnim funkcionarjem, funkcionarjem v uradu predsednika države in vrhu državnega zbora.


Plače poslancev?
O plačah poslancev pa ne bodo mogli odločati, saj je, kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Branko Lobnikar, državni zbor samostojna veja oblasti in bo vlada morala počakati na odločitev DZ-ja. Ko se bodo poslanci odločili o svojih plačah, pa bo vlada pripravila predlog, poroča Radio Slovenija.

Med predlogi za znižanje stroškov DZ-ja se med drugim omenjata tudi znižanje stroškov poslanskih pisarn na terenu in znižanje pavšala za delo v volilnem okraju ali volilni enoti, ki so si ga poslanci pred kratkim povišali.

Pahor zamrznil plače v kabinetih ministrov