Nekdanji premier je skupaj s sodelavci socialne partnerje pozval k čimprejšnjemu vsaj minimalnemu konsenzu o varčevalnih ukrepih. Foto: SD
Nekdanji premier je skupaj s sodelavci socialne partnerje pozval k čimprejšnjemu vsaj minimalnemu konsenzu o varčevalnih ukrepih. Foto: SD
Pahor o rezih v porabo

Predsednik SD-ja Borut Pahor je na novinarski konferenci pozval vlado in socialne partnerje, zlasti sindikate, da čim prej dosežejo vsaj minimalno soglasje o ukrepih za konsolidacijo javnih financ. Poudaril je, da je javni dolg politično vprašanje prve kategorije in da zadolžene države v prihodnosti ne bodo več neodvisne.

Pahor svari pred referendumom
"Slovenija ne sme biti v takem položaju," je zatrdil Pahor, ki meni, da je zdaj ena zadnjih priložnosti za dosego konsenza o ukrepih za stabilizacijo javnih financ. Vlado je opozoril pred sprejemanjem ukrepov brez soglasja sindikatov, saj bi lahko v tem primeru padli na referendumu, kar bi po njegovem mnenju še bolj zaostrilo in poglobilo razmere, Slovenija pa se bi se znova znašla tudi v politični krizi. "Ne ponavljajte naših napak," je pozval vlado.

Pahor bo na junijskem kongresu Socialnih demokratov znova kandidiral za predsednika stranke. Na vprašanje, ali bo kljub temu kandidiral tudi za predsednika države, je odgovoril: "Vsak od nas, ki delamo v politiki, poskuša verjetno, to je vsaj moje mnenje in pristop, razmisliti, na kak način je lahko najbolj koristen, da se stvari premaknejo v smer, v katero si želi večina ljudi. Tako bom ravnal tudi v prihodnje, seveda ob podpori ljudi."


Po poročanju medijev sta soglasje h kandidaturi za položaj predsednika stranke podala tudi Igor Lukšič in Patrick Vlačič.

"Menimo, da pot, ki jo je predlagala vlada, s predlogi, ki so nam do zdaj znani, ni najbolj socialno pravična," je zatrdil Pahor. Socialnim partnerjem in vladi je zato predlagal, da se dogovorijo o podaljšanju intervencijskega zakona do konca leta, s čimer bi pridobili čas za uskladitev drugih ukrepov. Pozval jih je, da pridejo poleg varčevalnih ukrepov tudi do soglasja o strukturnih reformah, med katerimi je tudi pokojninska. Ob tem je izpostavil, da si ne smemo privoščiti, da bi breme za izhod krize nosili revni in da je treba ohraniti uravnoteženo socialno sliko.

Glede ukrepov na prihodkovni strani je dejal, da SD dvig DDV-ja podpira šele v fazi, ko bi bila sprejeta pokojninska reforma in uveden davek na nepremičnine.

Pavlica opozoril na histerijo pri varčevanju
Pahor je poudaril, da želi, da bi bili ukrepi v DZ-ju sprejeti in da bi jih lahko tudi sam podprl, kar bo lahko storil le, kot pravi, če bo vedel, da je večina rešitev dogovorjenih s sindikati. "Če dogovora ne bo, bo SD ukrepe težko podprl," je pojasnil.

Miloš Pavlica, predsednik Delavske zveze SD-ja, je zatrdil, da stranka nikakor ne bo podprla posegov v plače in regrese, če ti ne bodo usklajeni s socialnimi partnerji. "Ti ukrepi so nepotrebni in nesorazmerni. Histerija pri varčevanju, brez ukrepov na prihodkovni strani, je prva napaka tega varčevalnega paketa," je dejal.

Kot pravi, je približno polovica ukrepov, ki jih predlaga vlada, sprejemljivih za SD. Med drugim podpirajo ukrepe za racionalizacijo javnega sektorja in ukrepe proti nesorazmerju pravic.

Pahor o rezih v porabo