Vlada skuša najti odgovor, ali bi lahko zaradi gospodarske krize zmanjšali število oklepnikov in znižali cene, ki so določene v pogodbi, ne da bi pri tem ogrozili varnost vojakov. Foto: EPA
Vlada skuša najti odgovor, ali bi lahko zaradi gospodarske krize zmanjšali število oklepnikov in znižali cene, ki so določene v pogodbi, ne da bi pri tem ogrozili varnost vojakov. Foto: EPA
Zadostnih razlogov za prekinitev pogodbe s Patrio ni

Država se tako ne more sklicevati na protikorupcijsko klavzulo in se istočasno izogniti odškodninski tožbi. Kljub temu vlada skuša najti odgovor, ali bi lahko zaradi gospodarske krize zmanjšali število oklepnikov in znižali cene, ki so določene v pogodbi, ne da bi pri tem ogrozili varnost vojakov. Vprašanje je namreč, ali država v času krize sploh lahko izpolni pogodbo za določeno število vozil in ali lahko zaradi spremenjenih okoliščin doseže spremembo v številu vozil in znižanju cene.

Obrambno ministrstvo še ni imelo vpogleda v tožilske spise v zadevi Patria
Ob tem je treba povedati še, da obrambno ministrstvo še vedno, vsaj uradno, ni moglo vpogledati v tožilske spise. Vladi je po poročanju Roberta Škrjanca z Radia Slovenija v interesu, da z nakupi patrij po delih nadaljuje, tudi zato, ker nov predlog resolucije o dolgoročnem opremljanju in razvoju Slovenske vojske, ki je po javni razgrnitvi mnenj prestal obravnavo, kot temeljno platformo slovenskega obrambnega sistema do leta 2025 še naprej omenja oklepnike 8 x 8 in oblikovanje ene srednje bojne bataljonske skupine.

S tem je Pahor zavrnil pisanje časopisa Delo, ki je navajalo, da se je vlada odločila razveljaviti pogodbo. Se je pa stranki Zares, ki od izbruha afere Patria zahteva prekinitev pogodbe s posebnim pismom, v katerem premierja poziva, naj se pogodba med Patrio in ministrstvom za obrambo takoj razdre, priključil tudi poslanec LDS-a Anton Anderlič.

Vlada: Kolektivne pogodbe za pripadnike SV-ja za zdaj ne bo
Sicer pa je vlada sprejela mnenje k predlogu kolektivne pogodbe za pripadnike Slovenske vojske, ki ga je predložil Sindikat vojakov Slovenije, ki je ob tem predlagal začetek postopka za sklenitev kolektivne pogodbe. Vlada ugotavlja, da sindikat nima statusa reprezentativnega sindikata, zato za sklenitev pogodbe ni formalne podlage. Vlada ob tem dodaja, da naj Slovenska vojska za določitev višine dodatkov uporablja splošno kolektivno pogodbo za javni sektor.

Zadostnih razlogov za prekinitev pogodbe s Patrio ni