Pahor je naklonjen sprejemu zapornika iz Guantanama. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je naklonjen sprejemu zapornika iz Guantanama. Foto: MMC RTV SLO
Pukšič je ameriško politiko označil za dvolično in nekorektno. Foto: MMC RTV SLO

Odbor DZ-ja za zunanjo politiko je na nujni seji razpravljal o spreminjanju zakona, ki bi omogočil pravno podlago za sprejetje enega ali več zapornikov iz Guantanama.

Člani odbora so zavrnili sklep, ki ga je predlagal SLS, po katerem odbor nasprotuje sprejetju oseb oz. dodelitvi azila zaprtim iz Guantanama in predlaga vladi, da zamrzne vse aktivnosti v zvezi s to namero.

Pukšič: Politika ZDA je dvolična in nekorektna
Franc Pukšič
(SLS) je v imenu predlagateljev sklica seje pojasnil, da je zaprtje zapora v Guantanamu in nadaljnje ravnanje z zaporniki težava ZDA, saj o odprtju zapora ni odločala Slovenija. Prepričan je, da bi s sprejemom zapornikov dali legitimiteto kršenju mednarodnega prava s strani ZDA.

Opozoril je še na dvolično in nekorektno politiko ZDA, ki je z zakonom onemogočila sprejem zapornikov iz Guantanama v svoji državi. "Moramo povedati, da ne bomo privolili v vsiljevanje in grožnje s strani nekoga velikega," je zatrdil.

Pahor: Nobenih groženj ni bilo
Premier Borut Pahor je zanikal, da bi prihajalo do kakršnih koli groženj in pritiskov od ZDA glede vprašanja sprejema zapornika. Kot pravi, so Slovenijo in druge države ZDA le pozvale, da storijo to humanitarno dejanje.

"Ravnali bi prav, v duhu solidarnosti in humanitarnosti, če bi se odločili, da sprejmemo enega zapornika iz Guantanama," meni, ob tem pa dodaja, da bo upošteval tudi morebitno drugačno odločitev naše države. Opozoril je še, da nobena izmed držav, ki so do zdaj sprejele zapornike, niso imele niti varnostnih niti finančnih težav zaradi tega dejanja.

Zalokar Oražmovo skrbi počutje zapornika v Sloveniji ...
Cveta Zalokar Oražem
(Zares) meni, da ZDA ne želijo sprejeti zapornikov zato, ker imajo ti "določene težave s tem, da bi gradili svoje življenje v državi, ki jim je storila toliko hudega". Po njenih besedah se lahko zgodi tudi, da bi v ZDA, kljub velikosti države, kdo izmed zapornikov srečal katero izmed oseb, ki ga je mučila v Guantanamu.

Zalokar Oražmova se, čeprav je naklonjena sprejemu zapornika, sprašuje, kako bi se ta počutil v Sloveniji, glede na "zadrtost" naše družbe, ki ima "toliko težav z drugačnimi".

Ziherla pa zloraba zakona o tujcih
Milenko Ziherl
(SDS) je izrazil skrb, da bi spremembe zakona o tujcih, ki bi nastale zaradi sprejema zapornikov, izkoriščale mednarodne kriminalne združbe, ki pri svojih dejavnostih prečkajo Slovenijo, njihovi pripadniki pa imajo pri nas status tujca.

Njegov strankarski kolega Jože Jerovšek je izpostavil, da pri sprejemu zapornika ne gre zgolj za humanitarno vprašanje, temveč da številne države pri tem delajo tudi za lastne gospodarske interese. Na vprašanje, kakšna je pri tem politika Slovenije, mu je Pahor odvrnil, da sam ne trguje s humanitarnostjo, pri tem pa je Jerovška še opozoril, da ne bo zaradi njegovega vprašanja Slovenija dobila mučnega vtisa, da je temu naklonjen.

Jerovšek je na to odvrnil, da so Slovenci takšen vtis dobili že ob depešah, ki jih je objavil WikiLeaks.

Vlada: Gre za humanitarno vprašanje
Sejo so sklicali na zahtevo opozicijskega SLS-a, ki sprejetju zapornikov iz Guantanama nasprotuje in predlaga, da vlada vse dejavnosti, povezane s tem, ustavi. V stranki so namreč prepričani, da bi bile posledice nepredvidljive, in sicer tako na področju državne varnosti kot diplomatskih odnosov z drugimi državami.

Vlada je že sprejela novelo zakona o tujcih, ki omogoča sprejetje zapornika iz Guantanama, zdaj pa jo morajo potrditi še poslanci. Če ga bodo, mora zakon začeti veljati v treh mesecih od potrditve v parlamentu.