Guantanamo predstavlja veliko črno piko ameriške administracije. Foto: EPA
Guantanamo predstavlja veliko črno piko ameriške administracije. Foto: EPA
Zaporniki v Guantanamu so podvrženi nevzdržnim razmeram. Foto: EPA
Pozivi o zaprtju sveta prihajajo z vsega sveta. Foto: EPA
Obama je obljubil, da bo Guantanamo zaprl. Foto: EPA

Podobno menijo tudi v ostalih parlamentarnih strankah.
Borut Sajovic iz LDS je tako za MMC povedal: "V LDS smo mnenja, da je obstoj institucije, kot je Guantanamo, sramota za moderne demokratične družbe, zato je treba storiti vse, da se tovrstne kršitve človekovih pravic čim prej prenehajo. Ameriška administracija bi si morala v skladu z mednarodnim pravom prizadevati za takojšnje zaprtje nezakonitega taborišča."

Ob tem je dodal še, da osebe, ki so trenutno še v Guantanamu, niso več osumljene terorističnih dejanj, saj zoper njih ni bilo zbranih dovolj dokazov za nadaljevanje predkazenskega postopka: "Gre torej za nekdanje pripornike in tudi pri nas ti ljudje ne bi bili zaprti, temveč svobodni ljudje."
Glede na sprejemanje zapornikov iz Guantanama pa: "Pripornike iz Guantanama so doslej sprejele številne države v EU. Slovenija se sicer še ni odločila za njihov sprejem. To je v prvi vrsti stvar odločitve ministrstva za zunanje zadeve, Vlade republike Slovenije in njenih služb, v vsakem primeru, bodisi da se odločimo te zapornike sprejeti ali ne, pa mora biti odločitev pretehtana in mora upoštevati različne relevantne faktorje, od varnostnih ocen, do spoštovanja človekovih pravic."
SLS o sprejemu zapornika
Iz SLS-a so v zvezi s sprejemu zapornika sporočili: prve informacije o možnosti sprejema zapornika iz Guantanama so zaokrožile že konec novembra, ko je Wikileaks razkril depešo, v kateri predsednik vlade RS Borut Pahor dopušča možnost sprejema zapornika v zameno za srečanje z ameriškim predsednikom Obamo. Takrat je Vlada RS vse navedbe zanikala, vendar se je čez slaba dva meseca ta obisk v ZDA resnično zgodil, zdaj pa imamo na mizi tudi zakonodajo, ki bo to tudi dejansko omogočila. V PS SLS temu ostro nasprotujemo in smo že 18. februarja 2011 podali zahtevo za sklic nujne seje Odbora DZ RS za zunanjo politiko na to tematiko predvsem z vidika ocene nacionalne varnostne situacije, potem ko bo Slovenija s sprejemom zapornika iz tega, evidentno političnega zapora, tudi povsem uradno potrdila svoje prepričanje v legitimnost in upravičenost omenjenega zaporniškega kompleksa, v katerem mednarodno uveljavljeni pravosodni postopki, sprejete mednarodne konvencije in spoštovanje človekovih pravice nimajo nobene veljave.

Poleg tega slovenski javnosti še ni bilo predstavljeno, kakšne obveze bo morala Slovenija s sprejemom zapornika sprejeti po navodilu ZDA, se bo pa tako dokončno umestila na zemljevid držav podpornic spornega dela ravnanja zunanje politike ZDA in s tem nase opozorila predvsem države, ki se s takšno politiko ne strinjajo, tudi tiste, v katerih delujejo militantne teroristične organizacije.

V omenjenem primeru ne gre toliko za zapornika, ki naj bi prišel k nam, temveč za simbolno gesto, ker smo na ta način pripravljeni prevzeti odgovornost za politiko Združenih držav Amerike in njihove napake, medtem ko je ameriški kongres izrecno prepovedal preselitev zapornikov na ameriška tla. Absurdno je, kako so si ZDA z zakonom onemogočile, da bi same sanirale napake in ukinile zaporniški kompleks, zdaj pa želijo, da druge države to počnejo namesto njih. Zdaj pa tudi sami z zakonom pripravljamo pravno podlago za legalizacijo ameriškega brezpravnega zunajsodnega ravnanja z zaporniki. Na koncu pa se bo še izkazalo, da je bila cena za takšno dejanje samo kratek fototermin Boruta Pahorja z ameriškim predsednikom, so še dodali v SLS-u.

Zares: Pozivi k odpravi sramote
Franco Juri, vodja poslanske skupine Zares, pa je povedal: "Odločitev predsednika ZDA Baraka Obame, da ne bo izpolnil obljube o zaprtju nezakonitega taborišča v Guantanamu in da bo zagnal posebna vojaška sodišča, ki bodo protipravno sodila zunaj ZDA, na okupiranem ozemlju na Kubi, je za svetovno demokratično javnost veliko razočaranje. Razočarani smo tudi mi, ki smo sicer naklonjeni pomoči pri reševanju humanitarnega vprašanja zapornikov iz Guantanama in ki smo verjeli v dobre namene ameriškega predsednika."

In še: "Ameriško administracijo ponovno pozivamo k takojšnji odpravi te velike sramote in k prevzemu odgovornosti za končanje sistematičnega kršenja človekovih pravic v omenjenem taborišču. Od ZDA pričakujemo, da bodo končno priznale in spoštovale mednarodno pravo in da bodo pri odpravi posledic protipravnega ravnanja v Guantanamu upoštevale mednarodne konvencije ter prek pristojnih mednarodnih institucij izpuščenim zapornikom omogočile pridobitev statusa beguncev. To bi olajšalo sprejem zapornikov v tistih državah, ki so izkazale pripravljenost to storiti iz humanitarnih razlogov."
*Za komentar smo v MMC-ju zaprosili vse parlamentarne stranke, a smo za zdaj prejeli le te tri odgovore.