V koaliciji zdaj ostajajo še SD, LDS in Zares. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
V koaliciji zdaj ostajajo še SD, LDS in Zares. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
DeSUS
Na očitke, da je celotni mandat DeSUS grozil z izstopom iz vlade, je predsednik stranke Karl Erjavec dejal, da se je to zgodilo le dvakrat, in sicer ob napovedi zamrznitve pokojnin in ob določitvi švicarske formule za usklajevanje pokojnin v pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO
Državni zbor
V DeSUS-u obljubljajo, da bodo tudi v opoziciji delovali konstruktivno. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS gre iz koalicije

Predsednik vlade Borut Pahor meni, da je koalicijska vlada relativno dobro opravila svoje delo, in se ob tem "iskreno zahvalil stranki DeSUS" za njeno dozdajšnje sodelovanje ter izrazil željo po konstruktivnem sodelovanju tudi v prihodnje, tako kot so v DeSUS-u ob odločitvi o izstopu tudi obljubili.

Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer pa po odhodu DeSUS-a ne pričakuje večjih zapletov. "To je izstop samo Karla Erjavca," je dejal, poslanci pa bi v praksi - tu Kumer špekulira - ostali v koaliciji z glasovanjem za pomembne vladne projekte, stranka pa bo v vladi obdržala celo ministra Žarnića. Poudaril je nujnost reform, predvsem pokojninske, s katero SD misli "prekleto resno".

Konstruktivo delovanje kljub izstopu? Janša te odločitve ne razume
Prvak SDS-a Janez Janša je o odhodu DeSUS-a, ki sočasno napoveduje tudi konstruktivno delovanje v DZ-ju, dejal, da take odločitve ne razume in jo za zdaj težko komentira. Po njegovem mnenju je rešitev politične krize v oblikovanju nove večine v DZ-ju na podlagi volje volivcev - torej s predčasnimi volitvami. Čeprav je zadeva na prvi pogled zapletena, pa je to proceduro mogoče izpeljati v nekaj tednih in priti do volitev že jeseni. Pogoj za to je večina v parlamentu, ki pa jo lahko zagotovita že zgolj največja koalicijska in največja opozicijska stranka. V SDS-u so za predčasne volitve, in "če bi bil SD za, lahko tako rešitev izglasujemo kadar koli".

Golobič: Nič se ne bo bistveno spremenilo
Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da se z odhodom stranke DeSUS iz koalicije dejansko ne bo nič kaj bistveno spremenilo, saj vlada "že pol leta deluje v takem okolju". Poudarja, da odločitve vodstva DeSUS-a niso bile koalicijske že od ključnih odločitev lanskega leta, to je sprejetje proračuna, intervencijskega zakona in pokojninske reforme.

Franco Juri, vodja poslanske skupine Zaresa, meni, da odločitev DeSUS-a ni "ni nič dramatičnega", saj se je zgodilo to, kar so vsi pričakovali. Stranka, še zlasti pa njen predsednik Karl Erjavec sta že nekaj časa namreč delovala v opoziciji, je dejal. Je pa poudaril, da so s poslanci DeSUS-a dobro sodelovali, zato pričakuje, da bo tako tudi v prihodnje.

Žerjav: Očitno gre za formalen razpad koalicije
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je ob sklepu sveta DeSUS-a, da stranka zapusti vladno koalicijo, dejal, da gre za formaliziranje napovedi izstopa, ki ga je DeSUS napovedoval nekajkrat v tem mandatu, očitno pa tudi za formalen razpad koalicije. V SLS-u menijo, da so predčasne volitve edina rešitev, kar je Žerjav tudi predlagal predsedniku vlade Borutu Pahorju, ko sta se pogovarjala o tem, kaj po 5. juniju. Tako bi namreč Slovenija najhitreje dobila vlado, ki bo imela zaupanje in podporo pri ljudeh, kar je ključno pri sprejemanju vseh odločitev, pojasnjuje Žerjav.

Sajovic: Odhod se zdi nekaterim "srednjeročno bolj oportun"
Danes se ni zgodilo nič, kar v Sloveniji in drugod po svetu ne bi videli že velikokrat, odločitev DeSUS-a o izstopu iz vlade komentira poslanec LDS-a Borut Sajovic. "Z bližanjem volitev sodelovanje v vladi postane nekaterim 'prevroče', zato se odločijo priprave na volitve opraviti iz opozicije, ker se jim to zdi srednjeročno bolj oportuno," še meni in dodaja, da s takim ravnanjem "predvsem sporočajo, da jim je nabiranje političnih točk pomembnejše od reševanja težkega položaja, v katerem se je - v luči finančne krize - znašla Slovenija".

Jelinčič: Odhod DeSUS-a ne bo spremenil ničesar
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič meni, da je bila odločitev DeSUS-a o izstopu iz koalicije dolgo napovedovana, zato je bil skrajni čas, da jo uresničijo. Sicer bi bili še bolj neresni, kot so že, meni Jelinčič in dodaja, da ta odločitev ne bo spremenila ničesar. Glasove, ki jih DeSUS (pogojno) ne bo več dajal vladi, bo poleg dveh nepovezanih poslancev, ki sta pred časom izstopila iz DeSUS-a, zagotovil SLS, kar je počel že ves čas. "Tu za delovanje koalicije ni nobenega strahu," pravi Jelinčič.

"Tisti, ki ključno odloča, je premier"
Odločitev o tem, da DeSUS izstopi iz koalicije, je "seveda pričakovana", pa meni nepovezani poslanec Vili Rezman. O tem, kako bo v prihodnje potekalo delo v državnem zboru in na vladi, pa je "tisti, ki ključno odloča", premier Borut Pahor. Drugi na to tudi nimajo nobenega vpliva, je prepričan Rezman, sicer nekdaj poslanec DeSUS-a. Kaj bo ponudil Pahor, "pa ta trenutek ne vemo", je še dejal.

DeSUS gre iz koalicije