Ko je bilo zaradi različnih okoliščin Slovencem najtežje, smo na koncu kot majhen narod zmagali le, če smo bili dovolj složni, zatrjuje Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Ko je bilo zaradi različnih okoliščin Slovencem najtežje, smo na koncu kot majhen narod zmagali le, če smo bili dovolj složni, zatrjuje Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Pahor odgovoril Ziherlu

Podpredsednik LDS-a Ziherl je Pahorju v torek poslal kritično javno pismo, v katerem mu je očital, da se prej posvetuje z vodjo opozicije Janezom Janšo kot z lastno vlado, in da ne vidi, da Janša samo čaka na priložnost, kdaj ga bo predčasno zamenjal na premierskem stolčku.

Pahor je v svojem odgovoru zapisal, da sam spoštuje vse, ki zaradi zadnjih dogodkov dvomijo o iskrenosti sodelovanja z opozicijo, od drugih pa pričakuje, da spoštujejo njegovo odločitev, s kom in o čem se bo posvetoval.

Pahor: So težave, ki jih je treba rešiti brez zamer
Prepričan je namreč, da ko gre za nacionalne interese, si je treba iskreno prizadevati tudi za dosego smiselnih dogovorov, ki peljejo Slovenijo naprej. "Priznam, da je v tem nekaj političnega idealizma. Če bi ga izgubil ali pa bi se mu moral odreči, bi se odrekel nečemu, v kar sveto verujem," pravi Pahor.

"Ti imaš svoja politična in vrednostna prepričanja. Naj se z njimi strinjam ali ne, jih spoštujem. Enako razumevanje si dovolim pričakovati tudi s Tvoje strani. Živiva v demokratični družbi, kjer so razlike legitimne."
Pahor v pismu podpredsedniku LDS-a

Na Ziherlove očitke, da mora najprej poskrbeti za dialog v koaliciji, pa je premier odgovoril, da zelo dobro ve, da se je treba najprej potruditi za odlično sodelovanje z zavezniki.

"Spoštujem nekatere sodelavce, ki zaradi zadnjih dogodkov izražajo dvom o iskrenosti posvetovanj in sodelovanju s tekmeci. Brez takih dvomov in celo razočaranj nisem niti sam," še pravi Pahor. Vendar je kljub temu prepričan, da kolikor so stvari težje, tolikor bolj je treba biti odločen, da se težave rešijo mimo zamer, ki jih prinašajo neprepričljiva politična ravnanja.

A. S.

Pahor odgovoril Ziherlu