Dva primera dveh praks v sorodni zadevi - enaki burni odzivi, pravi premier. Foto: EPA
Dva primera dveh praks v sorodni zadevi - enaki burni odzivi, pravi premier. Foto: EPA
Pahor: O Erjavcu v DZ-ju prihodnji teden
Zanoškar: Do konca sta mogoča da ali ne
Erjavec: Zanoškar je dober kandidat

"Vidite, kako je stvar lahko relativna," je dejal predsednik Borut Pahor po redni seji vlade. Ob enaki zahtevi Računskega sodišča po razrešitvi Erjavčevega predhodnika, Janeza Podobnika, je bila odločitev takratnega premierja Janše, ravno tako, kot je danes naša, deležna burnih odzivov. Janez Janša se je takrat v zakonskem roku 15 dni odzval z mnenjem pravne službe, ki je navajalo, da sodišče ne more prejudicirati postopka razrešitve ministra.

Premier Borut Pahor bo predlog za razrešitev ministra za okolje in prostor Karla Erjavca skupaj s predlogom za imenovanje novega ministra DZ-ju posredoval predvidoma prihodnji teden. Ali bo sprejel predlog stranke DeSUS za novega okolijskega ministra, pa bo po njegovih besedah odvisno od kakovosti predloga in posvetovanj s koalicijskimi partnerji.

Menedžer, strokovnjak, imenovan hitro
Kot je poudaril Pahor, si na mestu okolijskega ministra želi strokovnjaka, ki ima tudi menedžerske sposobnosti, da lahko vodi okolijsko politiko, ki bo pomembno vključena tudi v izhodno strategijo Slovenije.

Predsednik vlade je ministra Erjavca, ki je tudi predsednik koalicijskega DeSUS-a, zaprosil, da mu čim prej sporoči mogočega kandidata za novega okolijskega ministra, da bo lahko nato predlog uskladil z drugimi koalicijskimi partnerji. "Želim, da bi bilo to storjeno čim prej," je poudaril Pahor.

Računsko sodišče (pre)močno?
Glede ustavne presoje Zakona o Računskem sodišču Pahor pravi, da se mu zakon sam po sebi ne zdi sporen, težavna pa je interpretacija predmetnega člena, ki "skoraj terja" od predsednika vlade, da razreši ministra. Pri tem se opira na mnenje vladne pravne službe. Se mu pa poraja vprašanje o moči in vlogi Računskega sodišča, da lahko doseže zamenjavo ministrov, čeprav na koncu o tem odloča državni zbor.
S pravnimi strokovnjaki in svetovalci se je pred odločitvijo za predlog razrešitve okolijskega ministra o ukrepih posvetoval glede 150. člena Ustave RS, ki opredeljuje vlogo Računskega sodišča.

Računsko sodišče je najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe. Ureditev in pristojnosti Računskega sodišča določa zakon. Računsko sodišče je pri svojem delu neodvisno in vezano na ustavo in zakon.
150. člen Ustave RS

Pahor: O Erjavcu v DZ-ju prihodnji teden
Zanoškar: Do konca sta mogoča da ali ne
Erjavec: Zanoškar je dober kandidat