Premier Borut  Pahor je pripravljenost na srečanje s novinarji izrazil že v sredo, ko je je med drugim dejal, da je v letu in pol dokazal medijem, uredništvom in novinarjem, da se v tisk ne vmešava in da si želi svobodnega tiska. Na ministrstvu za kulturo pa so v odzivu na poziv zapisali, da bodo pobude za implementacijo zakonodaje skrbno pretehtali, pri čemer dodajajo, da so nekatere predlagane rešitve že sestavni del nove medijske zakonodaje. Foto: Reuters
Premier Borut Pahor je pripravljenost na srečanje s novinarji izrazil že v sredo, ko je je med drugim dejal, da je v letu in pol dokazal medijem, uredništvom in novinarjem, da se v tisk ne vmešava in da si želi svobodnega tiska. Na ministrstvu za kulturo pa so v odzivu na poziv zapisali, da bodo pobude za implementacijo zakonodaje skrbno pretehtali, pri čemer dodajajo, da so nekatere predlagane rešitve že sestavni del nove medijske zakonodaje. Foto: Reuters

Po seji vlade je predsednik vlade Borut Pahor dejal, da bodo z ministrico za kulturo Majdo Širca in v. d.-jem direktorja Urada vlade za komuniciranje Darijanom Koširjem predstavnike sedme sile poslušali in skušali upoštevali njihove pripombe pri pripravi medijske zakonodaje. Glede zagotavljanja pogojev za svobodo medijev je namreč, kot je dejal, zelo občutljiv.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik pričakuje, da bo ministrstvo za kulturo predloge novinarskih aktivov pri pripravi medijske zakonodaje ustrezno upoštevalo. Zahteve aktivov novinarjev odpirajo relevantna in aktualna vprašanja novinarskega dela in njegove svobode, ki so pomembna z vidika izvajanja ustavne pravice svobode izražanja in pravice dobiti informacije javnega značaja, menijo v uradu varuhinje.

Novinarji: Razmere v medijih so katastrofalne
V novinarskih aktivih slovenskih medijskih hiš so v sredo na ministrico za kulturo in predsednika vlade naslovili zahtevo po čimprejšnji zakonski ureditvi razmer v slovenskih medijih, ki so po njihovem mnenju katastrofalne. Kot so opozorili, mediji zagotavljajo ustavno pravico do obveščenosti, zato so institut posebnega pomena in bi aktivi posameznih medijskih hiš morali imeti večjo vlogo pri spreminjanju lastništva, spremembi statutov, pri imenovanju in razreševanju odgovornih urednikov ter pri spremembah sistemizacije delovnih mest.

Novinarski aktivi od ministrstva za kulturo zahtevajo, da v primerih utemeljenega suma, da gre zgolj za "slamnate" lastnike medijev, ustrezno ukrepa in sproži postopke pri pristojnih institucijah.