Izbrani predlog bo ob vladni privolitvi začel veljati 1. januarja oziroma potem, ko bodo upravni organi porabili obstoječe materiale. Foto: MMC RTV SLO
Izbrani predlog bo ob vladni privolitvi začel veljati 1. januarja oziroma potem, ko bodo upravni organi porabili obstoječe materiale. Foto: MMC RTV SLO
Predlog grafične podobe državne uprave
Nekateri strokovnjaki so bili do predloga podobe državne uprave neizprosni (naivno, nova zamujena priložnost, podcenjujoče). Foto: MJU

Sonja Litaj, direktorica projektov pri Panu, je za Dnevnik dejala, da razumejo, "da želijo komentirati, vendar na drugi strani ugotavljamo, da malokdo lahko kaj naredi brez diskreditiranja, pa smo se s tem sprijaznili tudi mi".

Po njenem mnenju daje enotna podoba videz urejenosti, posledično pa tudi razpoznavnosti. "Kljub temu ambicije prepoznavnosti vendarle ne moremo prelagati na dopisne papirje in podobne materiale. Poenotena celostna podoba je zastavljena praktično, uporabno, saj je namenjena praksi, ne pa oglaševanju kreatorja," dodaja.

Litajeva: Z SDS-om nismo povezani
Kot je znano, so bile kritike nekaterih strokovnjakov uperjene tako proti zasnovi rešitve kot tudi proti postopku izbire, saj se pristojno ministrstvo ni odločilo za objavo javnega poziva oziroma razpisa, temveč za neposredno vabilo treh izvajalcem. Med očitki so tudi takšni, ki se nanašajo na predhodno sodelovanje agencije Pan z največjo parlamentarno stranko SDS. Litajeva odgovarja, da so do naročil prišli prek javnih natečajev. Svojih strank ne vprašujejo po političnih opredelitvah, temveč je njihovo vodilo strokovnost, zatrjuje predstavnica agencije.

Koren: Izbrana najcenejša in sveža rešitev
Tiskovni predstavnik na ministrstvu za javno upravo Miran Koren trdi, da so bile tri agencije povabljene k sodelovanju zaradi preteklih referenc in dolgoletne prisotnosti na trgu, izbrana pa je sveža, simpatična in najcenejša rešitev.

V obrazložitvi predloga je ministrstvo za javno upravo med drugim zapisalo, da celostna grafična podoba s svojo aktualno in sodobno likovno zasnovo, kompozicijsko in barvno usklajenostjo zagotavlja vizualno prepoznavnost posameznih organov državne uprave, hkrati pa s svojo vsebinsko sporočilnostjo (razpoznavni simboli) zagotavlja področja dela organov državne uprave.

Celotno vladno gradivo o prenovi celostne grafične podobe

Intervju z oblikovalko Julijo Zornik

Prenova grafičnih simbolov bo stala 23.688 evrov in bo obsegala barvni sistem, izbor značilnega črkovnega materiala, dopisni papir, telefaks, pisemske ovojnice, elektronsko pismo, razpoznavno tablo in spletno stran. Vsak državni organ je predstavljen z lastnim simbolom.

Rešitev je izbrala komisija, ki so jo sestavljali Miran Koren, Majda De Gleria, Eva Ban, Sašo Matas, Simona Izlakar in Matjaž Uhan, vsi z ministrstva za javno upravo, in kot zunanji sodelavec mag. Tugomir Šušnik, redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na smeri oblikovanje, še piše Dnevnik.