Tone Partljič je prepričan, da se bodo liberalne vrednote vrnile v slovensko družbo. Foto: BoBo
Tone Partljič je prepričan, da se bodo liberalne vrednote vrnile v slovensko družbo. Foto: BoBo

Počutil sem se dobro, imel sem občutek liberalizma, čeprav Drnovšek ni bil zelo liberalen. A ni bil diktator, ampak bolj 'one man band'.

Tone Partljič o spominih na članstvo v LDS-u
Tone Partljič
Partljič je bil dve leti nestrankarski poslanec, ki je sicer kandidiral na listi Drnovškove stranke. Včlanil se je, ko mu je Drnovšek dejal, "da ne more biti ne tič ne miš" in da je z "njimi", kadar gre liberalni demokraciji dobro, nikoli pa da ne pozabi reči, da je, če gre stranki slabo, samostojni poslanec. Izstopil je leta 2004. Foto: BoBo

Nekatera načela Katarine Kresal mi niso 'šla na jetra', saj so zadišala po liberalizmu.

Tone Partljič o času, ko ni bil več član stranke

Dramatik, nekdaj učitelj in poslanec Liberalne demokracije Slovenije do leta 2004, je prepričan, da je za zaton liberalizma v političnem življenju krivo delovanje strank samih. Za LDS, katerega poslanec in član je bil (izstopil je leta 2004 in se upokojil), je tako dejal, da si je "grob skopal sama".

Liberalnost kot negativna označba
Liberalizem in liberalne vrednote so imeli na slovenskem ozemlju vedno neki negativen prizvok. Partljič je spomnil, da je celo Cankar Tavčarja "ozmerjal" z liberalcem, liberalizem pa so očitali tudi Prešernu in celo Aškercu. "Tako o liberalizmu v času odraščanja in pozneje nikoli nisem slišal ničesar dobrega, čeprav sta bili svoboda in svobodomiselnost paroli demokratične Evrope," je dejal.

V oddaji 1. programa Radia Slovenija Studio ob 17h so se med drugim spraševali, kaj se dogaja s slovensko levico. Oddajo je pripravil Tomaž Celestina.

Kaj pomeni, če si v socializmu "preveč liberalen"
Pozneje so ga za "liberalca" označevali celo "v partiji". "Kadar mi je partija kaj očitala, so mi vedno rekli, da je moj pogled preveč liberalen," je dejal in dodal, da verjetno "še sami niso dobro vedeli, kaj s tem mislijo". Takrat ni bilo dvoma, da so liberalne ideje in liberalci sinonim za nekaj napačnega - ali pa slabega, je dodal.
Drnovšek liberalen 'one man band'?
Partljič, ki je bil več let član in poslanec LDS-a, ki je na zadnjih volitvah po številnih aferah izpadel iz državnega zbora, je prepričan, da so liberalne ideje v stranki živele predvsem v času, ko je stranko vodil Janez Drnovšek, o katerem je sicer dejal, da je bil "one man band" in tudi človek kapitala.

Po njegovem odhodu na mesto predsednika države in odmiku od stranke pa naj bi v ospredje stopila načela, ki poganjajo svobodni trg in dobiček. Njegovih naslednikov namreč "liberalizem ni zanimal", ampak naj bi jih zanimala predvsem "premoč". "Vsi so hoteli biti mali Drnovški," je dejal.
V času Kresalove vmes "zadišalo" po liberalizmu
Glede na to, kako se je delalo, me ne preseneča, da je stranka končala tako, kot je, je še dejal
Partljič, a dodal, da mu nekatera načela Katarine Kresal "niso šla na jetra", saj so zadišala po liberalizmu. Hkrati pa je prepričan, da je v stranki, razen v primeru redkih izjem, prevladovalo predvsem pragmatično videnje. "Stranka si je sama skopala grob. Navadili smo se biti veliki," je pojasnil.

Časi, ki (ni)so minili ...
Bližnja prihodnost liberalnih strank po Partljičevem mnenju ni zelo svetla. "Zdi se mi, da se vračamo v čase, za katere sem bil prepričan, da smo jih že davno, davno preživeli," je dejal in dodal, da ne ve, kako bi jih poimenoval, ampak da "liberalni zagotovo niso".

Kljub temu pa je Partljič prepričan, da se bo liberalizem vrnil tudi v politiko, čeprav meni, da preporoda v kratkem času ne bo. "Gotovo se bodo liberalne vrednote revitalizirale," je dejal.

Med člani bo "zagotovo tudi nekaj starih rokerjev ali razočaranih članov", je odgovoril na vprašanje, koga vidi v osrednji vlogi, in dodal, da je prepričan, da je ob pomanjkanju alternative veliko ljudi, ki bi se sicer raje priključili stranki z liberalnim predznakom kot Jankovićevi Pozitivni Sloveniji.
Čez pet plus let?
Po Partljičevem prepričanju samega preporoda liberalnih strank in vnovičnega vzpona levice tako kmalu še ne bomo videli. Meni, da bo potrebnih pet ali več let (in nikakor niti leto prej), ko bi Slovenija lahko znova imela močno liberalno stranko.

Počutil sem se dobro, imel sem občutek liberalizma, čeprav Drnovšek ni bil zelo liberalen. A ni bil diktator, ampak bolj 'one man band'.

Tone Partljič o spominih na članstvo v LDS-u

Nekatera načela Katarine Kresal mi niso 'šla na jetra', saj so zadišala po liberalizmu.

Tone Partljič o času, ko ni bil več član stranke