Finska naj bi v zadevi Patria kaznivih dejanj osumila 11 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Finska naj bi v zadevi Patria kaznivih dejanj osumila 11 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Finski kriminalisti čakajo le še na nekaj manjkajočih dokumentov, ki jih bodo dodali končnemu poročilu, je povedal glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist, še v poletju pa bo poročilo romalo na tožilstvo, ki bo odločilo o obtožnicah.

Med 11 osumljenimi naj bi jih bilo devet osumljenih podkupovanja, šest pa industrijskega vohunjenja, kar kaže, da so nekateri osumljeni obeh kaznivih dejanj.

Skriti sestanek in dogovor?
Björkvist za STA ni želel potrditi, ali so finski kriminalisti pretekli četrtek znova obiskali Slovenijo in se o zadevi Patria pogovarjali s slovenskimi kriminalisti ter tožilci. Po poročanju spletnega portala časopisa Delo pa med 11 osumljenci v finskem poročilu naj ne bi bilo slovenskih državljanov, kar naj bi se finski in slovenski preiskovalci dogovorili prav pretekli teden v Ljubljani.

Na kateri točki je preiskava v Sloveniji?
Kako daleč je preiskava zadeve Patria v Sloveniji, ni jasno. Potem ko so kriminalisti zaradi suma nevestnega dela v službi ovadili nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana, so 14. maja na okrožno državno tožilstvo vložili še zahtevo tožilstvo za preiskavo dveh oseb. Šlo naj bi za slikarja Jureta Cekuto in nekdanjega namestnika vodje logistike na ministrstvu za obrambo Petra Zupana.

Priprava na uporabo protikorupcijske klavzule?
Zahteva za preiskavo bi morala vplivati tudi na prihodnje odločitve vlade o nakupu finskih oklepnikov, pa meni del politike. Cveta Zalokar Oražem (Zares) je tako prepričana, da bi vlada morala zahtevati vpogled v zahtevo za preiskavo, kar naj bi po neuradnih informacijah že storili na ministrstvu za obrambo. Mors naj bi zanimal del spisa, ki se nanaša na podatke, povezane z morebitnim kršenjem protikorupcijske klavzule. Če bi ugotovili, da je šlo za korupcijo, bi namreč lahko pogodbo razveljavili, kar dopušča protikorupcijska klavzula pogodbe s Patrio.

Hkrati se slovenska stran pripravlja na nova pogajanja s Patrio, na katerih naj bi se dogovorili za reprogramiranje pogodbe. Vladna stališča so že pripravljena, a ostajajo tajna, po neuradnih informacijah pa naj bi se vlada skušala pogoditi za nakup občutno manjšega števila svarunov, kot je zapisano v pogodbi.