Bo tožilstvo izpolnilo prošnjo Morsa? Foto: MMC RTV SLO
Bo tožilstvo izpolnilo prošnjo Morsa? Foto: MMC RTV SLO

Prošnjo še pripravljajo, vpogled v kazenski spis pa naj bi ministrstvu omogočil okrepitev pogajalske pozicije s finsko Patrio. Na ministrstvu so se zato odločili izkoristiti vse pravne možnosti za vpogled v spis. Kot je znano, ministrstvo za obrambo zanima tisti del spisa, ki se nanaša na morebitno aktiviranje protikorupcijske klavzule.

Zahtevo za preiskavo je ljubljansko sodišče prejelo sredi maja; domnevno zoper slikarja Jureta Cekuto in nekdanjega namestnika vodje logistike na ministrstvu za obrambo Petra Zupana. Sodišče je vlogo za vpogled zavrnilo z obrazložitvijo, da se sodna obravnava v tej zadevi še ni začela.

Kdo (če sploh) bo nadomestil Zobec Hrastarjevo?
Preiskavo primera Patria vodi višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki ji bo mandat za delo v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala potekel konec julija. V tem primeru bo morala delo v primeru Patria prenehati, s čimer bo kontinuiteta dela prekinjena, saj bo primer prevzel drug tožilec, piše Dnevnik.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar ima sicer možnost Zobec Hrastarjevo ponovno (za šest mesecev) dodeliti v skupino, in sicer v skladu s 36. členom Zakona o državnem tožilstvu. Ta takšno odredbo omogoča v primerih, ko bi bilo pravočasno izvajanje funkcij državnega tožilstva sicer onemogočeno. Člen velja tudi za primere izredno povečane delovne obremenitve in odprave zaostankov.

Še devet osumljencev?
Ker je primer Patria odprt že od sredine leta 2008, naj bi že predstavljal zaostanek, zato bi bilo mogoče uporabiti omenjeni člen, ugotavlja Dnevnik. Lahko pa se vseeno zgodi, da skupina delo konča do konca julija. Skupina naj bi sicer obravnavala še devet osumljencev, obtožni predlog pa je za zdaj vložen proti nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku generalštaba SV-ja generalu Albinu Gutmanu, medtem ko naj bi se zahteva za preiskavo nanašala na Jureta Cekuto in Petra Zupana.