Paulinova ne komentira svoje strankarske preteklosti v povezavi z novimi nalogami. Foto: Alenka Paulin
Paulinova ne komentira svoje strankarske preteklosti v povezavi z novimi nalogami. Foto: Alenka Paulin
Protesti v Londonu
Pauilnova se je svoje čase tudi dejavno zavzemala za pravice tibetanskega ljudstva. Foto: EPA

Verjetno tudi zaradi nesoglasij z nekaterimi prepričanji SDS-a (o tem, da bi homoseksualni pari posvojili otroke) je iz stranke izstopila in se pridružila mladim in zelenim.

Na današnji seji jo je za v. d. direktorice imenovala vlada. Sicer pa zamenjava na vrhu STA-ja ni ravno naključna, saj se je v tej agenciji zanetil spor med novinarji in dozdajšnjo direktorico Lidijo Pavlovčič. Ta je zahtevala objavo celotnega besedila drugega vmesnega poročila delovne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno varnostne agencije na področju financ, čeprav je temu nasprotoval uredniški kolektiv notranje politike.

Novinarji na STA-ju to ocenjujejo kot nedopustni pritisk, objava besedila pa po njihovem mnenju predstavlja precedens v zgodovini STA-ja, ki se je vedno trudil nepristransko in objektivno poročati o dogodkih po Sloveniji in svetu.

Pavlovčičeva je za MMC pojasnila, da zaradi zaključenosti zadeve njen komentar ni potreben. Pojasnila je še, da je bilo njeno celotno delovanje na mestu direktorice STA-ja usmerjeno v razvoj in nič več.

Razpis za direktorja STA-ja
Vladni predstavnik za odnose z javnostmi Valentin Hajdinjak je pojasnil, da bo po njegovem vedenju izveden razpis za direktorja STA-ja. Vse potrebno za razpis bo po njegovih besedah pripravila Paulinova.

Strokovnjakinja za odnose z javnostmi
Pot Paulinove se je sicer začela že ob osamosvojitvi, ko se je pri oglaševalski agenciji Pristop ukvarjala z odnosi z javnostmi. Demokratski stranki z Igorjem Bavčarjem, Dimitrijem Ruplom in Jelkom Kacinom je pomagala krepiti javni ugled. Iz Pristopa jo je pot vodila do Studia Marketing, v katerem je vodila kampanjo Dimitrija Rupla za župana Ljubljane.

Po opravljenem magisteriju je postala dejavna v nevladnih organizacijah. Sodelovala je pri delu SOS-telefona, organizacije, ki pomaga trpinčenim ženskam in otrokom. Lotila se je dela za Amnesty International, organizacijo, ki se ukvarja s človekovimi pravicami, in ji pomagala pri zbiranju denarja, potrebnega za poslovanje.

Pot v SDS se začne leta 2000
Njena neposredna povezava z vladajočo stanko se je začela leta 2000, ko se je včlanila v SDS in postala svetovalka poslanske skupine te stranke, ki je bila takrat še v opoziciji. A ne za dolgo, julija se je namreč za pol leta na oblast zavihtela vlada Andreja Bajuka, ki je Paulinovo ustoličila kot direktorico Urada vlade za informiranje. Njeno informiranje javnosti se je končalo decembra, ko jo je s tega mesta razrešila vlada Janeza Drnovška.

Med mlade in zelene
Paulinova je na volitvah leta 2000 kandidirala v Ljubljani, a jo je tam ugnal Janez Drnovšek. Dosegla je 14,8 odstotka glasov. V volilni enoti jo je prehitela Barbara Brezigar, za dve odstotni točki pa je ugnala Polonco Dobrajc.

Takrat je prevzela odnose z javnostmi v stranki, a ji je kmalu uspel nov veliki met - na kongresu SDS-a leta 2001 se je zavihtela v izvršni odbor stranke. Zaradi domnevnih nesoglasij z nekaterimi politikami SDS-a (recimo o tem, da bi homoseksualni pari posvojili otroke) je iz stranke izstopila in se pridružila mladim in zelenim. Na listi Stranke mladih Slovenije, ki je na evropskih volitvah branila barve evropskih zelenih, je kandidirala za poslanko, a ji ni uspelo.

Strankarske preteklosti ne bo komentirala


O strankarski preteklosti smo povprašali tudi Paulinovo, ki je za MMC dejala, da sicer imenovanja še ne more komentirati in tudi ne obelodanjati svojih načrtov, svoje strankarske preteklosti in prehoda v novinarski posel pa ne bo komentirala, saj pravi, da "prevzema strokovno in ne politične funkcije".

Mitja Kandare

Verjetno tudi zaradi nesoglasij z nekaterimi prepričanji SDS-a (o tem, da bi homoseksualni pari posvojili otroke) je iz stranke izstopila in se pridružila mladim in zelenim.