Irma Pavlinič Krebs je nezadovoljna s spoti vlade o pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Irma Pavlinič Krebs je nezadovoljna s spoti vlade o pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Spornih videospotov v okviru vladne predreferendumske kampanje o pokojninski reformi, v katerih nastopa Urška Čepin, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pred objavo ni videla. Je pa nad njihovo vsebino ogorčena. Po njenem mneju žalijo tako ženske kot sindikate. Obžaluje, da so prišli v javnost, je izjavila pred redno tedensko sejo vlade. Na vprašanje, ali bi za te spote moral odgovarjati direktor Ukoma Darijan Košir, pa je dejala: "Čas je, da nekdo v tej državi odgovarja."

Nezadovoljstvo je izrazila tudi nad izplačili regresov v podjetjih v večinski državni lasti. Nadzorni sveti in uprave v teh podjetjih in v tistih, ki izvajajo monopolne storitve, bi morale po sklepu vlade slediti ministričinemu zgledu in izpogajati nove kolektivne pogodbe, ki bi vsebovale zmanjšane regrese, nepoviševanje plač ter neizplačilo božičnic in 13. plač. "V javnem sektorju bi morali vsi deliti usodo na enak način," je izjavila.

Irma Pavlinič Krebs pričakuje, da bodo resorni ministri prek AUKN in drugih vzvodov dosegli odgovornost uprav in nadzornih svetov, ki niso upoštevali sklepa vlade.

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je razkril, da na današnji seji vlade še ne bo predlagana razrešitev prve dame Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Dagmar Komar, da pa ministrica za gospodarstvo Darja Radić že pripravlja gradivo za to potezo. Golobič trdi, da je Komarjeva s svojimi ravnanji ravnala v nasprotju z interesi države, zato pričakuje zamenjavo na vrhu agencije.

Tudi Golobič meni, da so spoti Čepinove neprimerni, je pa Koširjeva odgovornost predvsem v pristojnosti predsednika vlade, zato se s tem ne bo posebej ukvarjal, je sklenil minister.