Slovenija v svetu je pripravila akedemijo v Cankarjevem domu. Foto: RTV SLO
Slovenija v svetu je pripravila akedemijo v Cankarjevem domu. Foto: RTV SLO
Srečanja izseljencev so v Sloveniji tradicionalna, saj potekajo že od leta 1951. Foto: RTV SLO

Slovenski izseljenci so se zbrali na dveh ločenih prireditvah, kar je povzročilo tudi nekaj sporov. Premier Janša je bil govornik na slovesnosti ob 60. obletnici povojnega begunstva, ki jo je v Cankarjevem domu pripravila organizacija Slovenija v svetu.

Janša je v svojem govoru posebej izpostavil pomoč izseljencev v času osamosvajanja. "Za njihovo pomoč pri mednarodnem priznanju samostojne Slovenije, ko so svoja zunanja ministrstva dobesedno zasuli z zahtevami po takojšnjem mednarodnem priznanju Slovenije, jim ne bomo nikoli dovolj hvaležni," je dejal Janša in se ob tej priložnosti javno zahvalil v imenu slovenske vlade.

Srečanje v moji deželi
Srečanja v Kamniški Bistrici, ki ga je pripravila Slovenska izseljenska matica, se je udeležilo okoli 1.500 ljudi. Član upravnega odbora Peter Česnik je pojasnil, da ne gre za politično manifestacijo, zato se mu zdijo očitki neumestni. Predstavnikov vlade, odgovorne za odnose z diasporo, kljub povabilom ni bilo. V okviru predstavitve kulturnega dogajanja je nastopilo več pevskih in folklornih skupin.

V SIM-u že od leta 1965 vsak prvi konec tedna v juliju pripravljajo tradicionalni piknik slovenskih izseljencev, ki se je leta 1989 spremenil v prireditev Srečanje v moji deželi. Povprečno se prireditve udeležuje okoli 2.000 ljudi.

Vabilo le izbranim
Česnik je sicer izrazil nezadovoljstvo, ker v Ljubljano niso bili povabljeni vsi izseljenci oziroma so jim organizatorji sporočili, da za vse zainteresirane ni dovolj prostora. "Če bi vse krovne organizacije stopile skupaj, ne bi bil problem dobiti večje dvorane," je dejal.