Foto:
Foto:
Direktorica urada za Slovence po svetu Jadranka Šturm Kocjan.

Udeleženci 11. srečanja, ki ga je v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani organiziralo Izseljensko društvo Slovenija v svetu, so ob tej priložnosti še opozorili na težave, na katere naletijo izseljenci ob vračanju v domovino, in se strinjali, da država zanje ne poskrbi dovolj.

Kocmur za ohranitev narodnega ponosa
Zbrane je po maši nagovoril predsednik izseljenskega društva Boštjan Kocmur, ki je poudaril, da Slovenci ne bi smeli dopustiti, da bi vstop Slovenije v EU zasenčil njihov narodni ponos. Slovenske politične predstavnike je zato pozval, naj v evropskem prostoru poskrbijo za dobro Slovencev, ne le v Sloveniji, temveč tudi drugod po svetu.

Šturm Kocjanova: Država se zaveda pomena izseljencev
Jadranka Šturm Kocjan, direktorica urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, na katerega so med predavanji letele številne kritike, je povedala, da se država zaveda pomena izseljencev, in jim poskuša na najboljši možni način pomagati. Med najpomembnejše dejavnosti svojega urada je naštela akcijo učenja slovenskega jezika na daljavo, financiranje učenja slovenščine v Sloveniji za 51 mladih izseljencev, vsakoletno organiziranje seminarjev za izseljenske učitelje, nudenje osnovnih informacij na internetu, kmalu pa naj bi ustanovili tudi poseben oddelek, ki naj bi pomagal izseljencem pri vračanju v domovino.

Tabor, na katerem se je zbralo okoli 150 ljudi, je potekal ves dan. Medtem ko so odrasli poslušali govorce, so imeli mladi možnost poučiti se o možnostih študija v Sloveniji in tujini, otrokom pa sta bili na voljo ustvarjalna in športna delavnica. V kulturnem programu so nastopili slovenski maturanti iz Argentine in Kanade.