Foto:
Foto:
Janko Prunk
Janko Prunk je protestno odstopil zaradi nestrinjanja s podeljevanjem akreditacij po njegovem mnenju nekakovostnim fakultetam. Foto: RTV SLO

V novo zasebno univerzo se želijo poleg Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici povezati tudi Evropska pravna fakulteta iz Nove Gorice ter Fakulteta za podiplomske, državne in evropske študije s sedežem na Brdu pri Kranju, katerih soustanovitelj in lastnik je dr. Peter Jambrek, kar je začelo sprožati vprašanja o tajkunizaciji visokega šolstva.

Prunk protestno odstopil zaradi tajkunizacije visokošolskega prostora
Že v torek je član sveta za visoko šolstvo Janko Prunk protestno odstopil z mesta predsednika komisije za družbene in poslovne vede ter pravo, saj je bil zgrožen "nad divjo jago za ustanavljanje šol, ki prinaša pojav tajkunizacije visokošolskega prostora."


Razlogi za Prunkov odstop naj ne bi bili povezani le z ustanovitvijo Univerze na Brdu, temveč so tudi z nestrinjanjem s podeljevanjem akreditacij fakultetam, ki po njegovem mnenju nimajo niti kakovostnih programov niti profesorjev. Med njimi naj bi še posebej izstopal projekt ustanovitve univerze v Novem mestu.


Ministrica se v delo ne želi vmešavati
Na Prunkov odstop se je odzvala tudi ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar, ki je poudarila, da je svet od ministrstva neodvisen organ in se zato v njegovo delo ne vmešava.

B. K.