Petrič je ob izteku svojega mandata dejal, da nikoli ni bil izpostavljen nobenim pritiskom politike. Foto: BoBo
Petrič je ob izteku svojega mandata dejal, da nikoli ni bil izpostavljen nobenim pritiskom politike. Foto: BoBo
Petrič bi se danes odločil proti referendumu

Pahor je ob tej priložnosti na kosilu gostil ustavne sodnike in sodnice, kjer je izpostavil, da so morali sodniki v preteklih letih sprejemati drzne in težke odločitve, te pa je Petrič s sodelavci vselej sprejemal po zakonu, ustavi in svoji vesti. S tem pa je po mnenju predsednika republike "dal ustavnemu sodišču nekaj avtoritete, ki si jo tako pomemben organ pravne države tudi zasluži".

Petričevemu nasledniku Miroslavu Mozetiču je Pahor zaželel, da bi vodil ustavno sodišče enako vestno, predano, pogumno in neodvisno, kot je to počel Petrič. Ta bo Mozetiču mandat predsednika ustavnega sodišča predal v ponedeljek.

Petrič se je v svoji izjavi zahvalil vsem, ki so razumeli vlogo ustavnega sodišča, ki mora včasih postaviti oviro tudi večini, saj je naloga sodišča, da varuje ustavo. Zahvalil pa se je tudi vsem politikom, ki ga niso izpostavljali nobenim pritiskom in s tem pokazali spoštovanje do neodvisnosti institucije.

Sicer pa je ob ponovnem razmisleku o odmevnejših zadevah Petrič dejal, da bi se v večini primerov enako odločil tudi danes. Morda bi drugače glasoval le ob vprašanju, ali naj ustavno sodišče dovoli referendum o pokojninski reformi v času vlade Boruta Pahorja. "Takrat se mi je namreč zdelo, da je še dovolj časa, da zamudimo leto dni in pripravimo boljšo reformo."

Petrič bi se danes odločil proti referendumu