Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

Na okrogli mizi je med drugim sodelovala odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki jo v času aktualne vlade skrbita "neznosna erozija prava" in lahkotnost sprejemanja ukrepov brez razmisleka. Najbolj jo jezi "pravno huliganstvo", saj vlada po njenih besedah sprejema predpise, za katere je že vnaprej jasno, da so protiustavni.

Zadnje leto tudi opaža, "kako je desni politični pol postal najbolj goreč zagovornik svobode izražanja", ob tem pa pozablja na vse preostale človekove pravice. Ta pravica je namreč omejena z drugimi človekovimi pravicami, največkrat s pravico do zasebnosti, je opozorila. Po njenih besedah je treba upoštevati načelo sorazmernosti, po katerem se nekatere človekove pravice v demokratični državi lahko omeji, a le pod določenimi pogoji.

Zato poziva vse državljane, naj ob aktualnem dogajanju ne bodo tiho, saj "samo tako lahko preprečimo strahovito erozijo človekovih pravic in prava v celoti".

Marta Kos: Vlada pljuva po lastnih državljanih

Marta Kos. Foto: BoBo
Marta Kos. Foto: BoBo

Nekdanja veleposlanica Marta Kos pa je spregovorila o vladni komunikaciji v času epidemije, ki je bila po njenih besedah v prvem valu enotna in učinkovita, v drugem pa je neustrezno komuniciranje tudi eden od razlogov, da ukrepi niso delovali, kot bi lahko.

Vlada je po njenem mnenju zagrešila tri bistvene napake. "Namesto da bi gradila zaupanje, ga ruši," je navedla prvo napako. Druga napaka je po njenem mnenju "stalna gonja proti medijem", ki bi lahko imela hude dolgoročne posledice. "Kjer ni svobodnih medijev, ni demokratične družbe," je poudarila. Pri tem je kot tipični primer med drugim navedla "nedostojno" ravnanje vlade v povezavi s financiranjem Slovenske tiskovne agencije. Pri tem gre za "mafijsko metodo finančnega uničenja".

Kot tretjo napako pa je navedla neprimerno komuniciranje, s katerim vlada zmanjšuje ugled Slovenije v svetu. Opozarja, da v tujini "lastna vlada pljuva po svoji državi in državljanih", zato jo boli, da je Slovenija v nekaj mesecih zapravila veliko ugleda in kredibilnosti v mednarodni javnosti.

Keber: Ukrepanje na zgrešeni teoriji

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber pa je opozoril na nekatere – po njegovem mnenju – napake in neustrezno ravnanje pri sprejemanju ukrepov za zajezitev epidemije. Ti so posledica zgrešene teorije o širjenju novega koronavirusa, ki se po njegovih besedah prenaša aerogeno, in ne kapljično. To pomeni, da v notranjih prostorih izdihane kapljice lebdijo v zraku, medtem ko je zunaj le malo možnosti za širjenje okužbe.

Na teoriji o kapljičnem prenosu po njegovih besedah temeljijo vsi ukrepi in navodila. Namesto njih Keber predlaga predvsem prezračevanje javnih in zasebnih prostorov. O tem bi morali po njegovih besedah govoriti enako pogosto kot denimo o nošenju mask in razkuževanju rok, hkrati pa pozvati k uporabi gostejših mask, ki zadržujejo aerosole. Zunaj pa bi tako rekoč vse ukrepe lahko opustili, je prepričan.

Ob tem je opozoril, da uradna znanost še vedno vztraja pri teoriji o kapljičnem prenosu virusa, s tem pa je povzročila "množične smrti in strahovito materialno škodo".