Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

Lahko bi si mislila, da bo omemba (denarne) nagrade za tiste, ki si naložijo to aplikacijo, pritegnila čisto preveč pozornosti in zameglila bistvo. Pa naj pojasnim. Moje mnenje je, da je aplikacija lahko koristna, zanesljivo ni škodljiva, ni pa tudi vseodrešujoča rešitev za epidemijo. Vlada si prizadeva, da bi si čim več ljudi naložilo to aplikacijo in pri tem jo podpiram. Vlada bi lahko dala ljudem neko pozitivno stimulacijo, če si naložijo aplikacijo: jaz sem omenila 100 evrov zmanjšanja dohodnine, ampak to je bil res samo primer.

Nagrada bi lahko bila kar koli: 100 evrov, 10 evrov, kuhinjska krpa, pisna zahvala, podpisana fotografija predsednika vlade … Res kar koli, kar je dopustno in bi imelo vpliv na povečanje števila uporabnikov aplikacije. To bi bil korenček, namesto tega pa vlada ponuja palico.

Pogojevanje uporabe aplikacije za prestop občinskih mej je negativen način stimulacije: kaznovanje, onemogočanje pravice do svobode gibanja, če aplikacije nimate.

Iz kakršnih koli razlogov že, epidemiološko utemeljenih ali ne, je vlada odločila, da je v nekaj regijah prehajanje občinskih mej varno. S tem je vlada omilila poseg v človekovo pravico svobode gibanja, ki jo sicer zaradi epidemije omejuje z odloki. Ta omilitev je nepogojna v smislu, da ni treba posamezniku za prestop občinske meje izkazovati ničesar, kar bi kazalo na njegovo individualno zdravstveno stanje. Je pa pogojevana z naložitvijo aplikacije #OstaniZdrav. Vlada nam hoče na neki način 'prodati nazaj' del naših lastnih človekovih pravic (svobode gibanja) z zahtevo po naložitvi aplikacije, ki s to konkretno človekovo pravico konkretnega posameznika nima nobene zveze.

In tu je srž problema. Ne le, da je trgovanje s človekovimi pravicami nedopustno, povrhu je še diskriminatorno, ker si jih vsi ne morejo 'kupiti'. Ker pač nimajo pametnega telefona, na primer.

Vse mogoče primerjave, ki jih je od bog ve kod vlekel minister Hojs, od zimskih verig do letalskih kart, so popolnoma deplasirane. Omejitev človekovih pravic (v tem primeru svobode gibanja) mora biti utemeljena na konkretnih razlogih, ki so vzročno povezani z omejitvijo, sorazmerna z zasledovanim ciljem in časovno omejena. Zahtevati nekaj čisto tretjega za uveljavitev posameznikove človekove pravice, pa je oblastna objestnost. Vse, kar je minister Hojs rekel o aplikaciji, bi ravno tako lahko rekel za, na primer, potrdilo o plačanih davkih. Davke je tudi treba plačevati, mar ne? S prehajanjem mej občin pa to nima nobene zveze. Ravno tako, kot je nima naložena aplikacija, pa kolikor bi že bilo koristno, da jo ima čim več ljudi.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.