Foto: Facebook Nataše Pirc Musar
Foto: Facebook Nataše Pirc Musar

Nataša Pirc Musar je na pokopališču Ličakiv v Lvovu položila venca k spomeniku padlim slovenskim vojakom iz prve svetovne vojne in padlim v obrambi Ukrajine. Srečala se je tudi z guvernerjem Lvovske oblasti Makismom Kozitskim.

Med drugim je poudarila, da Slovenija od prvega dne ruske agresije podpira Ukrajino v njenem boju za svobodo, neodvisnost in ozemeljsko celovitost. "Moje sporočilo je: lahko računate na nas. Na nas ste lahko računali že od prvega dne ruske agresije," je dejala.

Obiskala tudi center, ki izvaja rehabilitacijo žrtev ruske agresije

Obiskala je tudi center organizacije Superhumans, ki izvaja rehabilitacijo žrtev ruske agresije, njegovo izgradnjo pa je sofinancirala slovenska neprofitna humanitarna organizacija ITF. Center je ob obisku označila za "nekaj edinstvenega, verjetno neprimerljivega v Evropi".
Poudarila je tudi prizadevanja Slovenije za pomoč ranjenim vojnim veteranom, ki so vključeni v rehabilitacijske programe in deležni psihosocialne podpore. Slovenija je prispevala tudi sredstva za otroške centre v Harkovu in Zaričnu.

"Slovenija se zaveda kompleksnosti vojne in njenih posledic za ljudi. Zato se je odločila pomagati ranjenim vojnim veteranom, jih vključiti v rehabilitacijske programe ter jim nuditi psihosocialno podporo," je še dejala predsednica.

Pirc Musar je tako končala svoj delovni obisk v Ukrajini, potem ko se je v petek v Kijevu srečala z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta govorila o poti do miru v Ukrajini. Državi sta podpisali tudi memorandum o sodelovanju na področju podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji.