Pirc Musar je v Kijevu obiskala ukrajinskega kolega Volodimirja Zelenskega. Foto: X Nataša Pirc Musar
Pirc Musar je v Kijevu obiskala ukrajinskega kolega Volodimirja Zelenskega. Foto: X Nataša Pirc Musar

"Zelo pomembno je, da predstavimo načrt za končanje vojne, ki ga bo podprla večina sveta. To je diplomatska pot, na kateri delamo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci s slovensko predsednico Natašo Pirc Musar izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Hkrati je naznanil, da so v teku priprave na izvedbo druge mirovne konference za Ukrajino. Na prvi, ki je potekala v začetku meseca v Švici, so sicer voditelji 80 držav v skupini izjavi zapisali, da sta za dosego miru nujna sodelovanje in dialog med vsemi stranmi, Rusija pa da mora zagotoviti neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

"Skupaj z vsemi, ki si resnično želijo miru, moramo pripraviti akcijske načrte, da bi naslovili vse varnostne vidike, ki jih krši Rusija," je še dodal. Hkrati se je Sloveniji zahvalil za njeno neomajno podporo Ukrajini, pa tudi za nedavni paket pomoči.

Med pogovorom. Foto: X Nataša Pirc Musar
Med pogovorom. Foto: X Nataša Pirc Musar

Slovensko podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine je v Kijevu ponovno potrdila Pirc Musar. "Ostro obsojamo rusko agresijo proti Ukrajini in pričakujemo, da bo Rusija nemudoma začela spoštovati mednarodne vrednote in norme, h katerim se je zavezala," je zapisala na omrežju X.

Pirc Musar pozdravila pogum Ukrajincev

Pozdravila je pogum in odločnost ukrajinskega naroda pri obrambi svoje domovine ter skupnih demokratičnih vrednot. "Podpiramo prizadevanja za dosego pravičnega in trajnega miru," je nadaljevala in poudarila, da se Slovenija kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov skupaj z Ukrajino zavzema za iste cilje, je sporočil urad predsednice republike.

"Sodelujemo v sedmih od desetih delovnih skupin mirovne formule in bomo še naprej podpirali njene aktivnosti ter prizadevanja za pridobitev čim širše mednarodne podpore," je dodala.

Podpis memoranduma

Sorodna novica Nataša Pirc Musar: Če bo vsak ostal na svojem bregu in se ne pogajal, miru ne bomo dosegli

Predsednica je zagotovila, da bo Slovenija krepila dvostranske odnose z Ukrajino in podpirala njeno pot k evropski integraciji. Zagotovila je tudi, da bo Slovenija še naprej nudila humanitarno, materialno in vojaško pomoč ter podporo pri obnovi in rekonstrukciji Ukrajine. To vključuje pomoč pri razminiranju, rehabilitaciji žrtev vojne ter psihosocialno podporo otrokom in družinam.

Veleposlanica v Ukrajini Mateja Prevolšek je v imenu Slovenije z ukrajinsko ministrico za socialne zadeve Oksano Zolnovič podpisala memorandum o soglasju glede sodelovanja na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji. Z informacijo o nameravanem podpisu memoranduma se je na dopisni seji že seznanila vlada.

Cilj memoranduma je zaščititi pravice in zakonite interese ukrajinskih otrok, ki so bili zaradi ruske agresije začasno razseljeni v Slovenijo. Med drugim predvideva sodelovanje pri izmenjavi izkušenj o najboljših oblikah družinske vzgoje otrok brez starševske skrbi, preprečevanja posvojitev ukrajinskih otrok in zagotavljanja ohranjanja njihove nacionalne identitete.

Nataša Pirc Musar je v Buči prižgala svečo.
Nataša Pirc Musar je v Buči prižgala svečo. "Tragične zgodbe prebivalcev Buče so se me globoko dotaknile," je zapisala na omrežju X. Foto: X Nataša Pirc Musar

Varnostni sporazum Slovenija – Ukrajina do konca julija?

Voditelja sta na srečanju v Kijevu med drugim razpravljala tudi o pripravi varnostnega sporazuma med državama, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami. Glede na prvotni načrt bi sicer morala Pirc Musar sporazum podpisati med obiskom, a Kijev ni podprl osnutka, češ da v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Premier Robert Golob je po srečanju z Zelenskim ob robu vrha EU-ja v Bruslju v četrtek izrazil pričakovanje, da bi bil sporazum lahko podpisan julija.

Ukrajinski predsednik Zelenski je pri tem povedal, da si Kijev prizadeva vzpostaviti celovit okvir za tovrstne sporazume z vsemi evropskimi državami. "To ne bo okrepilo le Ukrajine, temveč bo okrepilo tudi varnost na celotni celini," je poudaril v objavi na omrežju X.

Pirc Musar v Buči prižgala svečo

Predsednica je obiskala tudi mesto Buča, ki je bilo kmalu po začetku vojne priča poboju civilistov. V Buči se je slovenska predsednica poklonila žrtvam več kot dve leti trajajoče vojne. "Obiskala sem mesto Buča in položila svečo pri spomeniku umrlim v grozljivem poboju civilistov. Ob tem sem se srečala tudi z županom Buče Anatolijem Fedorukom in Andrijem Halavinom, župnikom cerkve Sv. Andreja, ki je prisostvoval odkritju množičnega grobišča in nato poskrbel tudi za ustrezen pokop žrtev," je predsednica zapisala na omrežju X. Poudarila je, da so se je tragične zgodbe prebivalcev Buče globoko dotaknile.

Zelenski je medtem na omrežju X sporočil, da sta se skupaj s Pirc Musar poklonila padlim ukrajinskim branilcem. "Ukrajina se bo vedno spominjala tistih, ki so žrtvovali svoja življenja," je še dodal.

Srečanje s premierjem in predsednikom rade

Predsednica se je v Kijevu sestala tudi s premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom rade Ruslanom Štefančukom. Tako v prestolnici kot v Buči se je poklonila žrtvam več kot dve leti trajajoče vojne, hkrati pa je obiskala center za zaščito otrokovih pravic v Kijevu, ki nudi psihosocialno rehabilitacijo ukrajinskih otrok, vrnjenih iz Rusije.

Ukrajini se je tudi zahvalila za pomoč med avgustovskimi uničujočimi poplavami v Sloveniji. "Solidarnost deluje v obe smeri in izjemno smo hvaležni, da je Ukrajina kljub vojni poslala svoje enote, da nam pomagajo," je dodala.

Zavezanost Slovenije ozemeljski celovitosti Ukrajine

Pirc Musar je v Ukrajino prispela v četrtek. Namen obiska, ki bo trajal do sobote, je potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine, obenem pa je to priložnost za krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov.

Nataša Pirc Musar v Ukrajini